Els autors reclamen 400 milions a l'Estat per la còpia privada

ADEPI va demandar davant el Tribunal Suprem una compensació per la diferència d'ingressos sobre el cànon digital

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

La sentència d'aquest dijous del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que veta que la Tribunal de Justícia de la Unió Europea(TJUEcompensació per còpia privada als autors es faci a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat pot suposar per a les entitats de gestió el cobrament d'uns 400 milions d'euros si prospera la reclamació patrimonial que tenen presentada davant el Tribunal Suprem i que ha forçat el pronunciament de l'alt tribunal.

Les entitats Egeda, DAMA i Vegap, aquestes dues últimes agrupades en l'Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual (ADEPI), han presentat davant la Sala del Contenciós administratiu del Tribunal Suprem des del febrer del 2013 una demanda per any reclamant la diferència d'ingressos que els suposa que el pagament el faci l'Estat, com passa des que el PP va aprovar per decret llei a finals del 2011 la normativa sobre compensació de còpia privada, i l'anterior sistema, que gestionaven com a acord privat amb els fabricants d'informàtica i electrònica des del 2007.

Dels 100 milions que cobraven de mitjana fins al 2011 als 5 que els va assignar el Ministeri de Cultura, segons afirma el director general d'ADEPI, Antonio Fernández. Això suposa uns 285 milions d'euros de diferència, als quals s'haurien d'afegir els corresponents al 2015, any del qual encara no ha presentat la demanda.

Fernández considera que la sentència del TJUE suposa "posar les coses al seu lloc" perquè per un costat "obligarà a canviar la llei actual" i per un altre "té un valor judicial" perquè ajuda en la seva reclamació patrimonial contra l'Estat. 

Notícies relacionades

La llei de propietat intel·lectual que va avalar l'actual sistema de compensació, la llei Lasalle del 2014, i que consagra el que s'estableix al reial decret del 2011, també està recorreguda davant el Tribunal Constitucional.  

Ara el Tribunal Suprem s'haurà de pronunciar, després de la sentència del TJUE, que no és recurrible, sobre la reclamació d'ADEPI.

Temes:

Internet