REACCIONS A LA SENTÈNCIA ABSOLUTÒRIA DELS AGENTS

Quintana: "Hi ha hagut una falta d'investigació i encobriment"

La dona mutilada se sent orgullosa d'haver lluitat contra "la impunitat"

33673158 60-ester-quintana

33673158 60-ester-quintana

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la porta del Palau de Justícia de Barcelona, i després de saber la sentència, Ester Quintana no s'ha donat per vençuda i ha tornat a la càrrega. “Hi hagut una falta d'investigació, encobriment, digueu-n'hi com vulgueu, perquè els Mossos i la Conselleria d'Interiord'Interior no han aportat totes les proves. No sabem si no han pogut o no han volgut. Ens queda el dubte”, ha assegurat, després de confessar la seva “frustració” per la resolució de l'Audiència de Barcelona. “Quatre anys esperant obtenir una justícia que no estem tenint”, ha afirmat.

Quintana, flanquejada per la seva advocada, Laia Serra, i per diversos amics, estava nerviosa i visiblement entristida. “La sentència absolutòria no ens satisfà”, ha dit, si bé ha reconegut que “ha sigut un gran què arribar a judici” i haver “lluitat contra la impunitat”. “La justícia que nosaltres volíem aconseguir no s'ha fet”, ha insistit.

"SÍ QUE VA SER UNA BALA DE GOMA"

“En el judici ha quedat demostrat, almenys per part nostra, amb totes les proves que hem aportat, que sí que va ser una bala de goma, però els jutges creuen que no hi ha prou proves per poder demostrar-ho”, ha continuat. Després d'això, ha reiterat: “El departament d'Interior i els Mossos tenen les eines per fer aquestes investigacions de manera eficaç i no ho han fet”.

La seva advocada, Laia Serra, ha admès que encara no han decidit si recorreran la sentència notificada aquest divendres, tot i que ha advertit que l'absolució dels agents envia un “missatge perillós i preocupant”, en el sentit que es “desincentiva” eventuals víctimes d'actuacions policials a recórrer a la justícia.

Serra ha discrepat de l'absolució, al sostenir que hi havia base legal “més que suficient” per condemnar els dos mossos, ja que, segons el seu parer, els elements probatoris sobre l'autoria eren “clars”.

RESPONSABILITATS POLÍTIQUES

La lletrada també ha exigit que s'assumeixin responsabilitats polítiques a la Conselleria d’Interior, perquè, segons ella, “no s'ha dit tota la veritat” i perquè el departament ha impulsat una campanya de “confusió” amb diferents versions. “Seguirem treballant en tots els casos d'abusos policials per trencar amb la impunitat en aquest país”, ha ressaltat Serra, que ha considerat Quintana la “guanyadora moral” del procediment perquè “tot Catalunya sap què va passar”.

En qualsevol cas, l'advocada ha destacat que, encara que les lesions que ha patit Quintana són irreparables, la lluita d'aquesta dona ha permès que a la comunitat autònoma s'hagi prohibit l'ús de pilotes de goma per part dels Mossos.

SATISFACCIÓ EN LA DEFENSA

Notícies relacionades

Les advocades dels mossos acusats de deixar sense ull Quintana, Olga Tubau i Lídia Lajara, s'han mostrat satisfetes per la sentència. “Hi havien molts elements objectius que permetien afirmar que, com a mínim, un altre agent va utilitzar la seva arma en aquella confluència”, (cantonada entre la Gran Via i el passeig de Gràcia), ha explicat Tubau.

La lletrada ha insistit que, si no es pot descartar que el tret fos produït per un projectil viscolàstic, tampoc es pot afirmar que ho va fer l'escopeter acusat, ja que la seva arma només podia disparar salves o pilotes de goma. Al ser preguntada per si creu que s'ha fet justícia, Tubau ha respost que el sistema funciona, perquè no s'ha condemnat dues persones innocents, i s'ha mostrat decebuda com a ciutadana que no s'hagi pogut determinar qui ho va fer.