Els indignats tornen tímidament a la plaça de Catalunya en vigílies del 15-M

Els activistes preparen el cinquè aniversari del moviment i se solidaritzen amb la protesta francesa 'Nuit Debout'

cmontanyes33792399 160507175138

cmontanyes33792399 160507175138

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Les tendes de campanya han tornat a instal·lar-se a la plaça de Catalunya, gairebé cinc anys després del 15-M. Uns quants indignats han plantat vuit lones i han fixat cartells reivindicatius a terra tant per començar a animar el pròxim aniversari com per solidaritzar-se amb els acampats que des de fa més d'un mes mantenen viva la flama del moviment ciutadà sorgit a la Puerta del Sol amb una ocupació pacífica de la plaça de la République de París i altres cèntriques places franceses sota el lema 'Nuit Debout' ('Nit Dempeus', en la seva traducció catalana), per exigir que no s'aprovi el projecte de reforma laboral francesa.

Els acampats catalans, que donen suport a les concentracions a l'altra banda dels Pirineus, han tornat a convocar assemblees des del que denominen “el 40 de març” (9 d'abril) cada dissabte. Encara sense gaire poder de convocatòria (“una trentena de persones més els barris”, diuen), no es rendeixen ni s'arronsen davant la previsió de pluges per a tota la setmana. “La vibració encara és molt fluixa però s'hi anirà sumant més gent i a partir del 15-M esperem que les places tornin a esclatar”, afirma Cristian, un veterà activista que mostra les cicatrius dels cops rebuts, diu, arran del violent desallotjament dels indignats de plaça de Catalunya per antiavalots dels Mossos i la Guàrdia Urbana, el 27 de maig del 2011. “Allà vam rebre tots”, assenyala Rodrigo, un altre dels concentrats, mentre preparen la connexió a internet per portar la seva protesta al món.

La 'Nit Dempeus BCN', que aquest dissabte connectarà amb la multitudinària assemblea que es prepara a París per a la nit, reivindica de nou la plaça com a àgora i marca distàncies amb els partits polítics, inclosos Podem o Barcelona en Comú. “No ens representen. En el 15-M vam quedar que els partits polítics com a tals no ens representaven”, afirma Cristian, que evoca que va participar en les marxes a Madrid i Brussel·les. 

Notícies relacionades

Les seves reivindicacions van contra la reforma laboral però també contra la reforma de la sanitat pública que ha expulsat els immigrants, el manteniment dels CIE, el tractat de lliure comerç o la llei mordassa, i a favor de més drets socials i l'acollida de refugiats. Però inclouen l'autocrítica: “Volem trencar amb els aspectes negatius del 15-M, que l'ofegaven en una voràgine de crítiques sense solució, i quedar-nos amb el que l'enriquia: propostes d'acció". Mentrestant, els turistes es fan 'selfies' uns metres més enllà.

Com els seus companys francesos, els nous indignats esperen agrupar els treballadors que reivindiquen mesures laborals i han estès la invitació als sindicats de Mossos, Guàrdia Urbana i Bombers. “Agents de la Urbana van venir per aquí, ens van preguntar si necessitàvem res i es van quedar parlant amb nosaltres una bona estona”, explica Rodrigo. Canvis d'actitud amb el mandat d'Ada Colau.

Temes:

Indignats