Tres de cada quatre mares que crien soles els seus fills no arriben a fi de mes

La situació d'aquestes dones s'agreuja pels problemes que tenen per conciliar vida laboral i familiar, segons Save the Children

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La maternitat és una mica més difícil per al gairebé milió i mig de dones que estan soles al capdavant de casa seva. Són les responsables de famílies monoparentals de mare, que estan sotmeses a un risc de pobresa i exclusió social més elevat que les famílies convencionals, segons denuncia l’organització Save the Children amb motiu del Dia de la Mare. «Són mares que s’han d’enfrontar a totes les responsabilitats familiars per si mateixes i que, en gairebé el 40% dels casos, no tenen prou recursos econòmics per pagar les despeses de la casa», constata l’oenagé, que alerta dels efectes de viure en aquestes condicions. Tres de cada quatre mares soles afirmen haver hagut de reduir les despeses fixes de la casa al llarg dels últims mesos.

Els fills d’aquestes dones, afirma l’entitat, tenen més possibilitats de ser pobres que els menors de qualsevol altre col·lectiu. Recorda, per exemple, que la taxa de pobresa en infants que viuen en famílies portades per una mare sola és del 54%, 12,5 punts més que el conjunt de la població infantil.

A més a més, diu l’informe de Save the Children, la falta d’oportunitats laborals condiciona, més encara si és possible, la situació d’aquestes llars. «Més de la meitat de les mares soles no treballen i són les que tenen menys suports externs. De fet, una de cada tres afirma que no pot comptar amb ningú quan té problemes», assenyala.

MESURES DE PROTECCIÓ

«En la situació d’aquestes mares es fa molt difícil conciliar la vida familiar i la laboral. En aquest cas, les polítiques d’ocupació per si mateixes són insuficients si no van acompanyades de mesures socials concretes que permetin i afavoreixin la conciliació i l’atenció adequada dels seus fills», afirma Almudena Escorial, portaveu de l’organització. 

Per tot plegat, Save the Children reclama als poders públics la creació de l’estatus de família monoparental, que reconegui la realitat d’aquestes famílies a nivell administratiu i els atorgui la protecció que necessiten. L’oenagé demana també que s’ampliï la deducció per maternitat per a mares soles en risc d’exclusió social amb fills menors de 3 anys, independentment del fet que la mare treballi o no, i que s’incrementi la prestació econòmica per fill o menor acollit fins als 150 euros mensuals.

Notícies relacionades

Una altra mesura clau, considera l’organització, és que s’eviti que els menors fills de mares soles hagin de patir desnonaments o desallotjaments per llei i que aquestes famílies es considerin col·lectius beneficiaris d’ajudes de lloguer, a part de tenir prioritat en l’accés a habitatges protegits. Finalment, Save the Children advoca per crear una prestació per maternitat no contributiva per a mares en actiu sense recursos que no hagin treballat mai i per ampliar el permís de maternitat fins a un any per a aquest col·lectiu.