L'Audiència de Burgos reobre el cas dels exorcismes a una menor

La jove havia demanat retirar la denúncia per maltractament

2
Es llegeix en minuts

L'Audiència Provincial de Burgos ha estimat el recurs d'apel·lació contra la decisió del Jutjat d'Instrucció número de 2 d'arxivar la causa que investiga delictes de maltractaments físics i psíquics, amenaces, coaccions i contra la integritat moral comesos presumptament contra una menor en l'àmbit familiar i en diverses sessions d'exorcisme.

La menor va ser sotmesa entre el 2012 i el 2014 a un total de 13 sessions d'exorcismes quan presentava símptomes d'ansietat i anorèxia, a més d'un parell d'intents de suïcidi. La família, pertanyent a un grup ultracatòlic, fomentava els autocàstigs corporals. La jove va demanar retirar la denúncia fa un any al·legant que els exorcismes no havien existit.

La sala ordena noves diligències "per valorar la veritat interina dels fets denunciats, així com la voluntarietat de la renúncia a l'acció de la denunciant i, en suma, la determinació de la naturalesa jurídica dels fets denunciats", segons l'audiència. Entre elles, demanar a l'Hospital Fuente Bermeja de la capital burgalesa l'historial psiquiàtric complet de la jove, amb la finalitat de poder valorar l'estat psicològic i si va poder ser sotmesa a pressió perquè modifiqués la seva posició processal.

El tribunal també demana un altre informe del metge forense sobre el grau de voluntarietat en el moment de confeccionar l'escrit, tenint en compte els seus antecedents mèdics i sol·licita que valori si, com a conseqüència de les actuacions portades a terme en el moment dels exorcismes i tenint en compte que la denunciant era menor d'edat, existeix la probabilitat d'estar davant la causació d'un dany psíquic o un maltractament psíquic, amb indicació expressa sobre si la intervenció reiterada d'un sacerdot exorcista, catequistes, professors i pares, que "van traslladar a la menor la creença d'estar posseïda pel dimoni i que van realitzar pràctiques contra la seva voluntat", podria haver afectat la seva capacitat cognoscitiva, volitiva i deambulatòria.

CAPELLÀ EXORCISTA

Notícies relacionades

Les noves diligències insten, també, que se citi "com a investigat" el sacerdot exorcista perquè expliqui les pràctiques realitzades a la jove i les finalitats preteses amb les mateixes, i es prengui nova declaració a la jove denunciant.

L'Audiència Provincial argumenta que "no practicar les diligències de prova essencials per esgotar la investigació penal suposaria tancar en fals la instrucció penal, atès que, en aquest cas, s'ha acordat el sobreseïment provisional de la causa, al donar plena prevalença al contingut de la carta manuscrita verificada per la denunciant, en què materialitza el seu desig de retirar la denúncia".