Els Mossos se sumen a la petició que els metges avisin de les baixes laborals de risc

El director de la policia catalana anuncia mesures per evitar un altre crim com el comès per un agent amb depressió

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra necessiten «reflexionar» sobre el crim que un dels seus va cometre dimecres a Sant Feliu de Llobregat. Un agent de la comissaria de Ciutat Vella va irrompre a primera hora del matí a casa de la seva exnòvia i la va matar amb la seva arma reglamentària, i tot seguit es va disparar un tret al cap.

El director general del cos, Albert Batlle, va avançar ahir que proposaran a les «autoritats mèdiques» que els avisin cada vegada que detectin que un dels seus policies no està en plenes facultats mentals. Miguel Ángel, l’agent que va assassinar la seva exparella, estava de baixa laboral per una depressió.

L’anunci del director dels Mossos coincideix –un dia després– amb la intenció manifestada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Sobre la tragèdia de Germanwings, l’organisme considera que si el metge que va atendre el pilot de la companyia alemanya hagués pogut advertir a l’empresa que l’aviador no estava en condicions de treballar potser s’hauria evitat la catàstrofe, en què van morir 150 persones.

Batlle no va voler ampliar aquesta afirmació, llançada durant el seu discurs del Dia de lesEsquadres de Barcelona, que pot plantejar dilemes al voltant del dret a la intimitat de les persones. Una qüestió que el COMB veu necessari fer compatible amb el deure de protegir les terceres persones que poguessin estar en mans de certes professions de risc. Els metges citaven com a exemples els policies, els pilots, els conductors de transports públics i els mateixos sanitaris.

«No es tracta d’informar les empreses del diagnòstic mèdic dels seus treballadors, sinó d’advertir que tal empleat ha sigut considerat no apte, temporalment, per a la seva feina», va puntualitzar Jaume Padrós, president del COMB. «La baixa és una eina de protecció del treballador», va dir. MOLTES BAIXES LABORALS

L’entorn de Cristina, la dona de 37 anys assassinada a Sant Feliu, va assegurar que el policia la pressionava amb whatsaps i trucades contínues des de feia setmanes. L’agent, a més, estava de baixa més o menys des que la seva relació sentimental es va acabar, per Setmana Santa. Aquest diari ja va avançar que l’expedient laboral del mosso registra moltes baixes. La majoria les havia entregat per lesions sofertes fent esport.

D’altres, però, arribaven amb l’única anotació de «malaltia comuna», una etiqueta que es pot fer servir per no aclarir que es tracta d’una depressió.

Notícies relacionades

Aquests senyals haurien pogut passar desapercebuts als seus caps policials perquè els treballadors no tenen l’obligació d’informar dels motius que els fan agafar una baixa mèdica. Però després de casos com el de Germanwings, o aquest últim crim masclista, toca actuar «per evitar que es repeteixi», diu Batlle.