Ensenyament reté el balanç de la prova de nivell de quart d'ESO

La conselleria no presentarà a l'opinió pública aquesta setmana els resultats dels exàmens del mes de febrer

Els pares dels 67.000 alumnes i els instituts sí que rebran el butlletí individualitzat de les qualificacions obtingudes

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Farà falta esperar fins a finals de curs per saber com han evolucionat els estudiants que aquest any acaben l’educació obligatòria a Catalunya. Així ho ha decidit, per primera vegada des que l’any 2012 va començar a organitzar les proves d’avaluació de competències bàsiques de quart d’ESO, la Conselleria d’Ensenyament, que ha anunciat que no donarà a conèixer ara els resultats globals que han obtingut els adolescents que van fer la prova al mes de febrer i que esperarà fins a tenir també les notes dels de primària, per fer-ne d’aquesta manera un balanç conjunt. 

La decisió no afecta ni les famílies dels 67.000 alumnes que han realitzat l’examen aquest 2016, ni els equips directius dels instituts als quals assisteixen aquests estudiants, que a partir de demà rebran el corresponent butlletí de resultats. Qui es quedarà sense saber com evoluciona el sistema educatiu és l’opinió pública, ja que la consellera Meritxell Ruiz no convocarà la roda de premsa en què tradicionalment la seva antecessora, Irene Rigau, presentava aquests resultats. Es tracta, insisteixen fonts del departament, d’un simple canvi en la política comunicativa. «S’ha optat per fer un únic balanç final, en què s’informarà tant dels resultats de les proves de quart d’ESO com dels de sisè de primària», va indicar una portaveu de la conselleriaa preguntes d’aquest diari. 

Rebuig a les revàlides

Contra elles estan previstos dos dies de vaga aquesta setmana (dimecres i dijous), convocats pel Sindicat d'Estudiants, però que a Catalunya no secunden les organitzacions estudiantils majoritàries.

En la presentació dels resultats de les proves de competències de quart d’ESO, Ensenyament solia presentar accions educatives de reforç amb les quals millorar els resultats de les promocions següents. Aquesta vegada, aquestes noves propostes no es donaran a conèixer fins a final de curs, de manera que difícilment se’n beneficiaran els estudiants que ara acaben la secundària. 

PROTESTA CONTRA LES PROVES DE PRIMÀRIA

La no compareixença pública de la consellera per presentar el balanç de les proves de competències de l’ESO coincideix amb la campanya iniciada per la Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI) amb el suport de la federació d’associacions de pares d’alumnes de Catalunya (Fapac), en contra dels exàmens (també de competències bàsiques) que faran els estudiants que acaben primària els pròxims 4 i 5 de maig. 

Notícies relacionades

En els últims dies, les ampes de les escoles han rebutjat també les proves que faran els escolars de tercer de primària a partir del 18 d’abril i que ja van ser boicotejades l’any passat per una mica més d’un miler d’alumnes. Aquests tests, els resultats dels quals, a diferència dels de sisè curs, no es fan públics, serveixen per analitzar si els alumnes estan adquirint coneixements i habilitats a un ritme adequat. 

Per la XEI, que va liderar la campanya de desobediència a les proves de tercer del curs passat, el més greu és que els resultats d’aquestes proves acabin servint per elaborar rànquings de centres educatius, «cosa que sempre acaba perjudicant la pública», va denunciar Belén Tascón, portaveu de la plataforma de famílies.