Una majoria 'a la valenciana' aprova desactivar la LOMCE

Els partits d'esquerra i nacionalistes inicien la tramitació per paralitzar la llei educativa, com a pas previ a la seva derogació

Ciutadans es despenja de l'acord de l'oposició perquè abans vol assolir "un pacte nacional per l'educació"

icoy33422929 madrid 05 04 2016 presentaci n en las escalinatas 160405192516

icoy33422929 madrid 05 04 2016 presentaci n en las escalinatas 160405192516 / J M Prats

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El compte enrere per desactivar la polèmica LOMCE ha començat. El ple del Congrés va acceptar ahir tramitar la proposició de llei del grup socialista que preveu paralitzar l’aplicació de la norma mentre se’n redacta una de nova basada en un gran «acord polític i social». Ho ha fet amb els únics vots en contra del PP, l’abstenció de Ciutadans (C’s) i el suport de la resta de grups de l’oposició: 186 vots a favor, 112 en contra i 41 abstencions. 

    Que el compte enrere no s’interrompi depèn del fet que es tanqui un acord per formar Govern abans del dia 2 de maig. Si no és així, la iniciativa decaurà i l’herència de l’exministre d’Educació, José Ignacio Wert, seguirà vigent. L’hi han recordat al PSOE els diputats de Podem, Izquierda Unida i Compromís, que han posat com a exemple a seguir la votació a la valenciana produïda en matèria educativa.

ACORD PER LA DEROGACIÓ / «Espero que el PSOE recordi que com s’ha vist estem més a prop nosaltres d’ells que C’s», els ha advertit la diputada podemista Ione Belarra, en referència a les negociacions per a la investidura. Els partits d’esquerra també van recordar al PSOE que l’acord firmat per tota l’oposició en la darrera legislatura establia la derogació de la LOMCE, no la paralització que ara proposen els socialistes, i així intentaran fer-ho valer durant la tramitació del projecte de llei.

    C’s s’ha despenjat del front comú de l’oposició per «acabar amb la confrontació i la politització de l’educació». «No serveix de res ni paralitzar ni derogar. La nostra proposta és assolir un gran acord transversal», ha proclamat el seu diputat Toni Roldán.

    A qui més ha sorprès el desmarcament del partit d’Albert Rivera ha sigut als socialistes. El seu portaveu d’Educació, Rafael Simancas, ha recordat als passadissos que en l’acord de Govern firmat pels dos partits hi figurava explícitament «tant la paralització com el pacte d’Estat», els dos eixos de la proposta acceptada a tràmit.

    Fonts de C’s van voler aclarir després que, una vegada s’aconsegueixi l’acord per l’educació que ells han proposat, es veurà si és necessari paralitzar l’ampliació de la LOMCE. Altres fonts han apuntat més aviat a un gir en el discurs de Rivera, que està endurint el seu to respecte a Sánchez.

ESCOLARITZACIÓ EN CASTELLÀ / Els grups nacionalistes es van sumar a la proposta marcant també perfil propi. Democràcia i Llibertat (DiL) ha precisat que, durant la tramitació del projecte de llei, exigiran la derogació dels decrets i reglaments de desenvolupament de la LOMCE, i presentaran esmenes dirigides a «suprimir l’ajuda a l’escolarització en castellà», la prestació de 6.000 euros a la qual poden optar les famílies que volen escolaritzar els seus fills amb el castellà com a llengua vehicular i que, si no existeix oferta pública als seus municipis, els porten a centres privats.

    Esquerra Republicana ha sigut el grup que més durament ha retret l’incompliment per part dels socialistes del compromís de derogació. «Vam votar a contracor, perquè no compleixen el que van firmar», els ha advertit el diputat Joan Olòriz.

Notícies relacionades

DEFENSA DE LA LLEI / El paper de defensar el rebuig, gairebé en solitari (tan sols UPN i Fòrum Astúries s’han sumat al no), li ha correspost a la diputada popular Sandra Moneo, que va atribuir totes les millores en el sistema educatiu a l’obra de l’exministre Wert. Segons el parer de Moneo, el Partit Popular ha sigut el defensor del diàleg i el primer promotor d’un gran pacte educatiu, a pesar que la LOMCE es va aprovar amb els seus únics vots.

    La proposició admesa es converteix a partir d’ara en un projecte de llei que haurà de ser tramitat per la comissió d’Educació. Sense temps per evitar la revàlida de sisè de primària però amb suficient antelació per desactivar els canvis previstos per al curs 2016-2017, segons Simancas. Contra l’advertència llançada ahir pel CSIF, que està convençut que al ser una llei orgànica es demorarà fins a la tardor, el PSOE sosté que podria ser aprovada al mes de juliol.