Gent corrent

José Luis Infante: «Deambular no està ben vist, genera desconfiança»

«Deambular no està ben vist, genera desconfiança»_MEDIA_1

«Deambular no està ben vist, genera desconfiança»_MEDIA_1 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Els secrets de la ciutat fa temps que van ser trets a la llum: pels historiadors, pels arquitectes, pels sociòlegs… Pels que han escrit guies per treure'ls a la llum. En aquests temps en què tot o gairebé tot està documentat, en què les expressions Barcelona oculta o Barcelona secreta estan a punt de perdre sentit, José Luis Infante reivindica el bon regust que deixa el descobriment individual. És peruà, té 43 anys i es guanya la vida treballant al departament de logística d'una empresa tèxtil, però sempre que pot surt d'exploració (en aquests termes ho formula), i els seus descobriments els va consignant en un blog (eltano.es).

Prescindeix de les guies i deambula per la ciutat buscant-ne els secrets; així estableix una relació diferent amb l'entorn.

-¿Exploració? Exploració, sí. L'hi explico: la gent quan camina ho fa generalment per desplaçar-se d'un punt a un altre. La ciutat és funcional, està feta per a això. Jo, en canvi, reivindico l'exploració, el descobriment. I ho anomeno així, exploracions, perquè en certa manera són un homenatge a les antigues exploracions: les que tenien el propòsit de descobrir, investigar, divulgar i debatre.

-En versió moderna i urbana. I quan ja està tot descobert. Sí, és veritat, jo ho faig en petit, dins de les meves possibilitats. En realitat, es tracta d'observar la ciutat d'una altra forma, d'explorar-la en estat salvatge; així trobes coses extraordinàries en la quotidianitat. Sé que el que veig i descobreixo ja està documentat, però a mi m'agrada descobrir-ho per mi mateix.

-¿Per exemple? Parli'm dels seus descobriments. Per exemple… Miri, ja que som aquí: un dia vaig anar per aquell carrer, 26 de Gener, i vaig descobrir el taller d'enquadernació An Car. El porta una senyora que es diu Carmen Sánchez i la seva mare també es dedicava a això; una saga d'enquadernadors. Per descomptat, és un lloc on enquadernen com abans, i tot això ho vaig saber perquè hi vaig entrar i vaig parlar amb ella i em va explicar la seva història. Per a mi té més valor que llegir-ho en una guia. Ho vaig descobrir jo, deambulant. Deambular és la base de tot això.

-Deambular. Sí. Caminar lent, i no per unir ràpidament dos punts. El que es fa amb naturalitat a la platja, o a la muntanya, o al camp, però que a la ciutat resulta tan rar; perquè resulta rar, ho pot anotar. Deambular per la ciutat no està ben vist, genera desconfiança. La gent et mira com si pensés: «¿Aquest què fa?»

-Com a afició és bastant solitària. Bé, no sempre. Per un costat, m'interessen les persones, el lloc que ocupa la gent a la ciutat; com la Carmen, l'enquadernadora. I per un altre costat, de tant en tant faig un tipus d'exploracions en què necessito l'ajuda d'una altra persona.

-¿Quin tipus d'exploracions? Per exemple, un cop vaig entrar en contacte amb un il·lustrador perquè m'interessava... Volia consignar visualment l'ús que la gent feia d'un parc: aquí els nens, aquí els jugadors de petanca, aquí els joves… Volia una imatge de tot plegat. I un altre cop vaig sortir amb un enginyer de so, per gravar això, precisament, els sons d'un racó de la ciutat: els diàlegs, els rumors, els ocells. Sempre s'imposa la idea d'establir una relació diferent amb l'entorn urbà on visc.

Notícies relacionades

-Com una altra manera de ser-hi, ¿no? Una cosa així. Exerceixo el meu dret a descobrir pel meu compte la ciutat. Haver trobat aquell taller d'enquadernació em va portar a buscar i trobar altres oficis i negocis tradicionals a Sants, alguns dels quals no tindran relleu: els ceramistes, les velles botigues de queviures. Els vaig donar el nom de guardians de la memòria.

-¿Sempre deambula per Sants? De moment, perquè és el barri on visc. Però estic obert a fer-ho per tota la ciutat.

Temes:

Gent corrent