El socorrista de Badalona que salva vides a l'Egeu

El socorrista de Badalona que salva vides a lEgeu_MEDIA_1

El socorrista de Badalona que salva vides a lEgeu_MEDIA_1 / AP / SANTI PALACIOS

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Óscar Camps (Barcelona, 1963) és el director de Proactiva Open Arms, una oenagé de Badalona que, des del setembre de l'any passat, assisteix diàriament a l'illa de Lesbos els refugiats procedents majoritàriament de Síria. Els voluntaris de Proactiva Open Arms són els mateixos socorristes de l'empresa de salvament Pro-activa -dirigida també per Camps i a partir de la qual va néixer aquesta organització sense ànim de lucre--, que a l'estiu vigilen les platges espanyoles. És a dir, professionals acostumats a treballar en condicions desfavorables.

«A l'agost vaig veure la foto d'Aylan [el nen sirià de tres anys que va aparèixer mort en una platja de Turquia] i em va impactar molt», explica Camps. Va ser llavors quan, amb un altre company, va decidir viatjar a Lesbos. «Hi vam anar a fer logística per veure com podíem ajudar. Però al cap de cinc minuts d'haver arribar ja érem a l'aigua, vestits, assistint els refugiats», explica.

SENSE AJUDA ESTATAL / Un mes després, el setembre del 2015, va crear Proactiva Open Arms amb els 15.000 euros que tenia estalviats i sense cap tipus d'ajuda estatal. Aquells diners van ser invertits a costejar els treballs de salvament durant un mes.

Lesbos és l'illa grega més pròxima a Turquia, país del qual la separen amb prou feines 10 quilòmetres. Només a la zona nord de l'illa hi arriben cada dia unes 20 embarcacions amb 45 o 50 persones cada una. És a dir, Lesbos rep cada dia uns 1.000 refugiats que busquen asil a Europa fugint de la guerra de Síria.

«Moltes persones s'ofeguen molt a prop de les platges, al baixar del bot. No saben nedar, no porten armilla…», explicava l'octubre passat Camps a aquest diari. En aquell moment, Proactiva Open Arms necessitava 30.000 euros de finançament per portar a l'illa dos cotxes amb remolc, dues embarcacions (fins aquell moment els rescats es feien amb els bots dels mateixos refugiats) i quatre socorristes més, i així assegurar-se que «ningú es mor ofegat a Europa malgrat el mal temps de l'hivern», en paraules de Camps. El director de Proactiva destacava, a més, que era el primer cop que hi havia socorristes professionals en una missió de tipus humanitari.

NOVA BASE D'OPERACIONS A LESBOS// Aquell reportatge va servir per donar a conèixer la tasca d'aquesta oenagé que, a hores d'ara i només cinc mesos després d'iniciar la seva missió al mar Egeu, ha recaptat més de 328.000 euros (dels quals ja se n'han gastat una mica més de 153.000). Gràcies al suport rebut, ha pogut instal·lar una nova base d'operacions a Lesbos, on en l'actualitat treballen 14 socorristes voluntaris.

Notícies relacionades

Proactiva Open Arms (l'única oenagé a l'Egeu que treballa al mar, la resta assisteix els refugiats a terra) continua demanant donatius, que es poden fer a través de la seva web: www.proactivaopenarms.org. Dels diners recaptats en depèn el temps que els socorristes continuïn a les illes gregues.

Un equip de Proactiva Open Arms (en què hi havia Óscar Camps) va visitar dimecres passat el Parlament Europeu per fer sentir la veu dels refugiats. L'oenagé va donar a conèixer la seva experiència a l'Egeu, així com «les tragèdies invisibles a ulls dels qui a Brussel·les prenen decisions», segons va expressar l'entitat en les seves xarxes socials.