AVENÇ REVOLUCIONARI

Científics britànics troben el taló d'Aquil·les del càncer

El mètode, encara no provat en pacients, consisteix a aprofitar el sistema immunològic per acabar amb els tumors

cancer

cancer

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Els científics del University College de Londres (UCL), creuen haver obert una via fonamental per lluitar, i fins i tot acabar, amb el càncer, al trobar el "taló d'Aquil·les” de la malaltia. A través d'un estudi genètic del càncer, els investigadors han descobert com els tumors, que creixen i s'estenen pel cos, tenen tots ells uns marcadors comuns i únics que el sistema immunològic del malalt pot atacar. La troballa possibilita l'ús de futurs tractaments eficaços amb aquest mètode “potencialment revolucionari”, contra tipus de càncers que es muten ràpidament, com el de pulmó, o el de pell.

El tractament, personalitzat per a cada pacient, és complex i pot ser molt costós, adverteix l'estudi publicat a la revista 'Science'. Tampoc ha sigut provat encara en pacients, però els investigadors esperen que es pugui aplicar en un termini màxim de dos anys.

La ciència fa anys que intenta fer que el sistema immunològic actuï contra els tumors, però en la majoria dels casos han fracassat, sense que se sàpiga per què funciona amb alguns pacients i amb altres no. Una de les raons és que les defenses del cos han sigut dirigides cap a l'objectiu erroni. Existeix un gran problema perquè les cèl·lules dels càncers són dianes mòbils, que creixen a partir d'un “tronc” comú, però no són idèntiques, muten contínuament, apareixen en llocs diferents i poden tenir una aparença i un comportament molt diferent entre si. El que l'equip de la UCL ha descobert ara són marcadors comuns, que apareixen com a proteïnes i ressalten per sobre de les cèl·lules cancerígenes, cosa que segons els científics les converteixen en “excel·lents objectius”, per a les noves teràpies.   

TRACTAMENTS "ÚNICS" 

Notícies relacionades

“Donarem prioritat a lluitar contra els antigens que estan presents en cada cèl·lula, el taló d'Aquil·les d'aquests càncers molt complexos”, afirma el professor Charles Swanton de l'Institut del Càncer de la UCL. “És verdaderament fascinant”, afegeix, “i porta la medicina personalitzada al seu absolut límit, en què cada pacient tindrà un tractament únic i a la seva mida”.

Hi ha dues possibles formes a estudi per lluitar contra “el tronc” de les mutacions. Una és desenvolupar vacunes per a cada pacient, que dirigeixin el seu sistema immunològic cap a l'objectiu. La segona és “captar” cèl·lules immunes, que ja hagin atacat les mutacions, multiplicar el seu nombre al laboratori i tornar-les a posar al cos del malalt.

Temes:

Càncer