PROCÉS PER UNA POLÈMICA ACTUACIÓ POLICIAL

Els mossos del 'cas Benítez' negocien un pacte per evitar la presó

L'acord passaria per una pena inferior als dos anys de presó i el pagament d'una indemnització a la família de la víctima

Els advocats dels policies intenten expulsar del procés l'acusació popular, que es resisteix a una conformitat

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La defensa dels mossos processats per la mort de Juan Andrés Benítez en una reducció policial el 6 d’octubre del 2013 al barri del Raval de Barcelona estan negociant amb la Fiscalia i l’acusació particular una condemna pactada per homicidi imprudent, que reduiria la pena per als agents a menys de dos anys de presó i, així, s’estalviarien l’ingrés en un centre penitenciari, segons informen fonts jurídiques. Aquest acord passaria per l’acceptació del delicte i el pagament d’una indemnització als familiars de l’home mort.

«Estem acostant posicions, però encara no hem arribat a un acord definitiu, ja que la fiscalia i l’acusació particular, de moment, segueixen mantenint que la mort de Benítez va ser  conseqüència d’un homicidi dolós (intencionat o sabent el risc de produir mort) i no imprudent», han assegurat advocats personats en la causa. El principal escull, segons les mateixes fonts, és l’acusació popular, exercida per l’Associació Catalana de Drets Humans, que es resisteix a rebaixar a imprudent l’homicidi.

Al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va celebrar ahir una vista per resoldre els recursos dels sis mossos acusats que pretenen evitar ser jutjats per un jurat popular argumentant que, com a màxim, els fets constitueixen un delicte d’homicidi imprudent, competència d’un tribunal professional.

  

"Clara situació de risc"

EXPULSIÓ

En aquesta vista, l’advocat José María Fuster Fabra, que representa la majoria dels agents que estan sent processats, ha sol·licitat que s’apliqui un article de la llei d’Enjudiciament Criminal que permetria l’expulsió del procés de l’acusació popular. L’article 109 bis detalla que «l’acció penal també podrà ser exercitada per les associacions de víctimes i per les persones jurídiques a les quals la llei reconeix legitimació per defensar els drets de les víctimes, sempre que això fos autoritzat per la víctima del delicte».

Notícies relacionades

L’advocat David Aineto, que representa la família de Benítez, ha manifestat en la vista que la família de la víctima ja se sent ben defensada per ell mateix. La fiscal del cas, Elena Contreras, ha advertit el tribunal que apartar del procés l’acusació popular podria permetre que fructifiquessin les «converses» que les parts estan mantenint per a «la finalització del procés obert».

La jutge instructora ha enviat els sis agents a un judici amb jurat popular per un delicte d’homicidi –i dos agents més com a encobridors–, després de concloure que van causar la mort de Benítez al reduir-lo de forma «violenta i desproporcionada». La fiscalia demana 11 anys de presó i una indemnització per a la família de la víctima de 200.000 euros.