DES DE FA TRES DÈCADES

Tres municipis denuncien la pudor que prové de l'abocador de Can Mata

Els alcaldes de Masquefa, Esparreguera i Collbató demanen solucions

Torrelles de Llobregat. Planta de compostatge que genera adob orgànic.

Torrelles de Llobregat. Planta de compostatge que genera adob orgànic. / AMB

2
Es llegeix en minuts

Els alcaldes de Masquefa, Esparreguera i Collbató han denunciat la pudor contínua que pateixen els seus municipis procedents de l'abocador de Can Mata i l'Ecoparc4, situats al municipi dels Hostalets de Pierola.

Els tres alcaldes --Miquel Solà (Collbató), Eduard Rivas (Esparreguera) i Xavier Boquete (Masquefa)-- es van reunir la setmana passada per reclamar a la Generalitat "solucions immediates i definitives que posin fi als problemes de pudor, la contaminació lumínica i a l'impacte paisatgístic".

"Creiem que hem sigut prou solidaris i ha arribat el moment de posar un calendari per tancar les instal·lacions", han sentenciat els tres alcaldes en una declaració conjunta.

MÉS DE TRES DÈCADES

Segons els alcaldes, des de fa més de 30 anys pateixen la pudor procedent del dipòsit controlat de residus tipu II (conegut com l'abocador de Can Mata) dels Hostalets de Pierola.

Els últims anys, segons els regidors, aquest problema s'ha agreujat amb la construcció i posada en marxa el 2010 de l'Ecoparc4, també als Hostalets de Pierola.

L'abocador de Can Mata va començar a funcionar clandestinamet a principis dels 70 i l'octubre del 1985 l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola el va legalitzar al concedir la llicència d'activitats classificades per a residus sòlids urbans, que gestiona l'empresa Cespa GR, SA.

L'Ecoparc4 és una instal·lació destinada al tractament integral dels residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els municipis del Baix Llobregat Nord i de l'Anoia Sud, que va iniciar l'activitat, en període de proves, el setembre del 2010.

El 2006 es va crear el Consorci ECOP4RC, una entitat pública per gestionar l'Ecoparc 4 de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, un consorci format per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) i per l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola.

El Consorci Ecoparc és el titular de la instal·lació i Cespa SA és l'empresa que la gestiona en una concessió per 15 anys.

UN PROBLEMA AGREUJAT

Els tres alcaldes han advertit que "l'Ecoparc4 va començar a funcionar el 2010 en període de proves i des d'aleshores, i sense que estigui en el règim òptim de funcionament, el problema de la pudor no només persisteix, sinó que fins i tot s'ha agreujat".

Els alcaldes han denunciat que l'Ecoparc4 tenia com a objectiu reduir l'impacte ambiental de les olors dels residus biodegradables de l'abocador de Can Mata i lluitar contra el canvi climàtic minimitzant les emissions de gasos d'efecte hivernacle, com el metà i el CO2, entre altres.

"Però l'emissió de gasos és un tema no resolt i que empitjora, dia a dia, així que posa en perill el medi ambient i la salut humana, animal i vegetal", han denunciat els regidors.

"Als nostres municipis en comptes de veure minimitzat l'impacte ambiental odorífer, es veu agreujat i causa una certa inquietud sobre la possible afectació a la salut. Sembla que no s'estan prenent les mesures preventives adequades", denuncien els alcaldes.

Notícies relacionades

També asseguren que des del 2014, moment en què l'entitat que gestiona l'Ecoparc4 va modificar els sistemes de tractament de gasos i ventilació de la instal·lació, "s'ha agreujat el problema, sobretot en èpoques d'inversió tèrmica i altes temperatures".

"Des de l'any 2010, amb l'entrada en funcionament de l'Ecoparc4, la pudor és present als nostres municipis i cap actuació de millora aconsegueix minimitzar-ne els efectes", han afirmat els alcaldes, que exigeixen "les compensacions econòmiques que siguin necessàries per fer front als greuges i afectació del medi ambient com a municipis afectats" pels abocadors.

Temes:

Esparreguera