FENOMEN METEOROLÒGIC

El Niño ha superat la seva intensitat màxima

El fenomen climàtic perdrà gradualment força en els pròxims mesos

Un pagès planta arròs en un camp erm de cultiu a la província de Kampong Seu, Cambodja. Una dura sequera ha castigat el país en la que havia de ser la seva estació plujosa, i ha destrossat més de 100.000 hectàrees de cultiu.

Un pagès planta arròs en un camp erm de cultiu a la província de Kampong Seu, Cambodja. Una dura sequera ha castigat el país en la que havia de ser la seva estació plujosa, i ha destrossat més de 100.000 hectàrees de cultiu. / SAMRANG PRING (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Científics de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) han determinat que El Niño ha superat la seva intensitat màxima, malgrat que segueix sent un fenomen fort i que influeix en el clima mundial.

Les prediccions apunten que aquest fenomen climàtic perdrà gradualment força en els pròxims mesos fins al retorn de condicions neutres en el segon trimestre de l'any.

L'OMM va assenyalar que les temperatures de la superfície de l'oceà a les zones central i oriental del Pacífic tropical "van augmentar la mitjana de 2 graus centígrads", cosa que confirma que l'episodi d'El Niño registrat entre 2015 i 2016 ha sigut un dels més forts vistos fins ara.

Com sol passar quan es presenta aquest fenomen, les temperatures de l'oceà van arribar al seu màxim entre novembre i desembre, i des d'aleshores han disminuït mig grau. 

Els episodis comparables més recents van ser els que van tenir lloc en el període 1982-1983 i 1997-1998.

EL MÀXIM, A L'OCTUBRE

Normalment, la intensitat màxima d'El Niño s'experimenta l'octubre de l'any en què comença i s'observa fins ben entrat el primer trimestre de l'any següent, però en vista de la força adquirida per l'episodi actual, es considera que continuarà fins al segon trimestre d'aquest any.

Notícies relacionades

En vista de les temperatures oceàniques actuals, els models de predicció indiquen que durant els mesos de febrer i març es mantindran condicions d'un episodi d'intensitat moderada a fort, i de feble a moderada a l'abril i fins al maig.

L'OMS també va aclarir que "els episodis d'El Niño poden seguir tenint repercussions en algunes regions encara durant el seu declivi, especialment quan es tracta d'un de tan intens com l'actual".