El fenomen del Niño arriba al nivell més fort des del 1997

Les temperatures al Pacífic van tocar un rècord setmanal de 3 graus centígrads per sobre de la mitjana

Un camperol recull aigua en un llac sec a l’illa de Java (Indonèsia).

Un camperol recull aigua en un llac sec a l’illa de Java (Indonèsia). / DWI OBLO (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Un indicador mensual clau per al Niño ha arribat a un nivell desconegut des del 1997, quan el fenomen climàtic va causar fortes pluges i inundacions en zones de Sud-amèrica i una severa sequera va castigar les collites a Indonèsia, d’acord amb l’agència meteorològica nord-americana. El Niño es produeix per l’escalfament de l’aigua de la superfície de la regió oriental de l’oceà Pacífic i la seva fortalesa es mesura segons com són d’altes les temperatures respecte a la mitjana de tres mesos.

Al novembre, les temperatures a la banda central de la zona afectada del Pacífic --una regió als dos costats de l’equador entre els 170 i 120 graus de longitud oest– se situaven 2,34 graus centígrads per sobre de la mitjana, segons l’últim informe publicat per l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, per les seves sigles en anglès).

Aquella diferència va ser la més gran per al registre –que es va iniciar el 1950– i se situa fins i tot per sobre dels 2,23 graus registrats el novembre del 1997, tot i que es tracta d’una diferència que la NOAA considera estadísticament insignificant.Les temperatures a la regió analitzada van arribar a un rècord setmanal de 3 graus centígrads per sobre de la mitjana la setmana acabada el 16 de novembre, en registres que es remeten al 1990.

Notícies relacionades

Les condicions perquè es produeixi l’anomalia climàtica normalment arriben al seu màxim nivell entre l’octubre i el gener, i després persisteixen durant la major part del primer trimestre.

El Niño podria causar sequeres, onades de calor i incendis al Sud-est Asiàtic i Austràlia, mentre que al costat del Pacífic equatorial hi originaria pluges intenses i també inundacions. L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) va dir que l'esdeveniment climàtic aquest any ja és "fort i madur" i va afegir que és el més gran en més de 15 anys.