¿El zika es pot transmetre a Espanya?

¿El zika es pot transmetre a Espanya?

JOSUE DECAVELE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El brot actual del virus zika al continent americà genera preguntes sobre la malaltia, els seus símptomes, la manera com es transmet i com es tracta. Aquestes són algunes respostes.

LA TRANSMISSIÓ

El virus zika es transmet a través de la picada de mosquits infectats del gènere 'aedes' i l'espècie 'aegypti', que és el mateix mosquit que transmet el dengue, el chikungunya i la febre groga. Hi ha un familiar de l''aegypti' a Catalunya (l''albopictus'), però els tècnics de l'Agència de Salut Pública han descartat que pugui transmetre el zika. Si hi ha presència de la malaltia a Catalunya serà pels viatgers que tornin després d'haver sigut infectats pel virus allà. No és una malaltia contagiosa.

ELS SÍMPTOMES

Notícies relacionades

El període d'incubació del zika és de pocs dies, tot i que encara no se n'ha determinat la durada exacta. Els símptomes són similars als del dengue i el chikungunya (encara que la intensitat és més baixa): febre, mal de cap, mal a les articulacions, erupcions cutànies i conjuntivitis, entre altres, que es poden prolongar entre dos i set dies. Els investigadors troben cada vegada més proves de la relació entre el zika i el naixement de nadons amb microcefàlia.

LA PREVENCIÓ

No hi ha cap vacuna per prevenir el zika, i l'única manera de lluitar contra el virus és evitar el contacte amb el mosquit mitjançant l'ús de repel·lents, roba llarga i mosquiteres. L''aedes aegypti' sol picar al matí i al vespre. Menys virulent del que poden arribar a ser el dengue i el chikungunya, el zika es tracta amb repòs, ingesta abundant de líquids i analgèsics contra el dolor. Si els símptomes empitjoren es recomana consultar el metge.

Temes:

Zika