INQUIETUD SANITÀRIA

L'OMS es reunirà d'urgència davant l'elevada propagació del zika

L'organisme preveu entre 3 i 4 milions de nous casos declarats durant l'any que ve

 

  / AP / JAMES GATHANY

3
Es llegeix en minuts

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha convocat per a l'1 de febrer el comitè d'emergències per abordar la situació del zika, un virus que té una “expansió extremadament alta ” pel continent americà, una situació que està desfermant un estat de “profunda preocupació en l'organisme”, amb una previsió que oscil·la entre els 3 i els 4 milions declarats per a aquest any que ve, segons ha anunciat la directora general, Margaret Chan.

L'OMS ha dedicat una sessió especial del consell executiu al brot del zika, que de moment afecta 24 països i regions a l'Amèrica Llatina, amb el Brasil com l'Estat més afectat. Els primers casos es van detectar el maig del 2015 en aquest país, però no va ser fins a l'octubre d'aquell mateix any en què les autoritats brasileres també van descobrir un augment de microcefàlia en nadons, sobretot al nord-oest del país. El virus es transmet a les persones a través de la picada del mosquit 'aedes aegypti', que actua de vector.

El comitè d'emergències ha de determinar si el brot constitueix una “emergència de salut pública d'importància internacional”, considerant l'evident “potencial de propagació” que ha demostrat. “El nivell d'alerta és extremadament alta”, ha destacat Chan.

SENSE VACUNES

Fins ara, s'han detectat més d'un milió i mig de casos de zika i més de 4.180 de microcefàlia només al Brasil. També s'han registrat casos de nadons nascuts amb la síndrome de Guillain-Barré, que ataca el sistema immunitari i el sistema nerviós i pot a arribar a causar paràlisi. “Vull ser molt clara: la relació entre el virus del zika i les malformacions no ha sigut encara establerta”, ha subratllat Chan. “Però [el vincle] és altament sospitós”, ha subratllat la directora general.

Margaret Chan

DIRECTORA GENERAL DE L'OMS

Encara no s'ha pogut establir una relació entre el virus i malformacions en nadons, però el vincle és altament sospitós

L'organisme tem que a la probable causalitat de la infecció amb “defectes congènits i síndromes neurològiques” s'hi sumi el risc potencial per “la falta d'immunitat entre la població que viu en zones infectades de fa poc”, vista l'absència de vacunes, tractament específic i proves de diagnòstic ràpid, fins ara.

I per acabar-ho d'adobar, també la conjuntura climatològica d'aquest any sembla que afavoreixi un escenari potencialment nociu per a les persones. “La situació que sorgeixi del 'Niño' [el fenomen climàtic relacionat amb l'escalfament de l'oceà Pacífic oriental] d'aquest any podria representar un increment del nombre de mosquits”, ha emfatitzat Chan.

ALERTA AMB L'EMBARÀS

L'Organització Panamericana de la Salut (OPS) estima que el virus del zika podria afectar fins a quatre milions de persones a Amèrica l'any que ve, segons ha informat Sylvain Aldighieri, expert en malalties infeccioses de l'organisme. “Tenint en compte que l'any passat Amèrica va registrar dos milions de casos de dengue, que el mosquit que el transmet és el mateix [que el del zika], i tenint en compte tota la incertesa amb què treballem, a partir de models informàtics estimem que hi podria haver entre tres i quatre milions d'infectats en 12 mesos”, ha afirmat Aldighieri.

Notícies relacionades

L'expert ha subratllat que es tracta d'“estimacions” basades en el que se sap sobre el dengue, malaltia que com el chikungunya es transmet també per la picada del mosquit 'aeades aegypty', que és present a tota la regió a excepció del Canadà i el Xile continental. “Parlem d'un continent amb 500 milions de persones on circulen els quatre tipus de dengue, el virus del chikingunya, el de la febre groga, i ara el zika, però la gent no hi està immunitzada”, ha advertit Aldighieri.

Sylvain Aldighieri

ORG. PANAMERICANA DE LA SALUT

És un continent amb 500 milions de persones, on hi ha chikungunya, dengue,febre groga... Però la gent no està immunitzada contra aquest virus

Malgrat que la relació de causalitat directa entre el virus i les complicacions encara no s'ha confirmat, les autoritats de països com Colòmbia, el Salvador, l'Equador, el Brasil i Jamaica han recomanat a les dones que no es quedin embarassades. A França, la ministra de Salut, Marisol Touraine, ha recomanat que les dones encinta ajornin possibles viatges a les Antilles o la Guaiana francesa. L'OMS es mostra cautelosa al no poder afirmar amb rotunditat que el virus pot travessar la barrera placentària.

Temes:

OMS Zika