EL REPTE DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL
Fotos familiars per anar aprenent
Undertile desenvolupa un algoritme de reconeixement que aprèn de les fotos antigues

lpedragosa32500762 argentona 22 01 2016 undertile compa a que digita160122173006
Poques companyies catalanes es podran beneficiar dels avanços en intel·ligència artificial no per falta de talent, perquè molts dels millors investigadors de les universitats catalanes han sigut fitxats pel Silicon Valley, sinó per la quantitat de dades que necessiten per millorar els seus programes. Una d’elles és Undertile, un projecte d’un grup d’emprenedors d’Argentona (Maresme) que pretenen digitalitzar la memòria històrica de Catalunya amb un avançat software d’intel·ligència artificial. Les particulars i les dels grans arxius.
El seu programa, encara en un estadi incipient de desenvolupament, expliquen, s’ha anat entrenant amb les fotos dels seus veïns d’Argentona, que les han anat aportant a la plataforma undertile.net, algunes amb els famosos càntirs de la població. «Oferim a les famílies que ens prestin les seves fotografies, els les digitalitzem, elles les etiqueten i amb això podem anar millorant l’algoritme a base d’oferirli molta informació», explica el seu fundador Oriol Núñez. «Només cobrem tres euros per cada 100 fotos i les recollim gratis a casa».
A canvi de participar en la millora del programa, cada usuari tindrà les seves fotos digitalitzades i en paper, i les podrà descarregar en el termini d’un mes sense que ningú les vegi i esborrar-les. Si després del mes les vol mantenir en el servei però secretes, li cobraran 20 euros a l’any. Si les comparteix, serà gratis. Podrà enviar-les a qui vulgui o fins i tot deixar-les en herència. «Ens ha costat arribar a descobrir com podíem fer el sistema perquè en el fons són els records de la gent i és una cosa molt personal perquè t’ho confiïn», afegeix.
Aquesta iniciativa va sorgir d’un repte personal. «A un company de Bombers el va sepultar una allau just després de passar les oposicions. Tres dies després vaig rebre un CD per correu que tenia les fotos d’alguna cosa que per a nosaltres era molt especial. I vaig començar a preguntar-me, ¿què hagués passat si no l’hagués enviat? ¿l’hauria pogut veure? Per això és important conservar els records en el temps i poder-los enviar a qui vulguis», assenyala Núñez, que ha comptat amb una inusual campanya de crowfunding entre els seus veïns i amb el suport de la Fundació El Maresme, que treballa en la integració de discapacitats intel·lectuals.
Descobrir edificis
Notícies relacionadesLa seva iniciativa va aconseguir la complicitat d’enginyers com Jordi Torras, el director científic del BSC, també d’Argentona, o de Ferran Julià, enginyer i desenvolupador de l’algoritme. «Tot aquest software que ha alliberat Google o Nvidia ajuda, però relativament, perquè no fan pública la part que ells ja han provat i saben que funciona. Aquí la clau és tenir provadors, perquè és el que et permet refinar el codi. Així podem descobrir edificis i persones que no sabien ni que estaven en les fotos», comenta Julià.
Mentrestant, l’algoritme d’Undertile anirà reconeixent cares, edificis i llocs, i els anirà situant en coordenades geoespacials per compondre l’espai i situar la memòria. «Si una caixa té l’olor de qui la va tancar, que el lloc també el recordi», afirma Núñez. Traduït a bits, la geolocalització ajuda també a situar l’objecte i reconèixer-lo, tot i l’acció de les piquetes. H
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes