POLÍTIQUES SOCIALS

Sense ambició de canvi significatiu

Els experts donen la benvinguda al pla de xoc però opinen que es queda molt curt

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Els experts en política social veuen el pla de xoc del Govern positiu però creuen que es queda molt curt si l'ambició és un canvi significatiu. “La part bona és que es dóna prioritat a punts importants. La part negativa és que és insuficient”, afirma Oriol Illa, el president de la Taula del Tercer Sector, que agrupa 3.000 entitats socials catalanes. “Si no acompanyes les previsions pressupostàries amb l'impacte social que tindran, el resultat és massa indefinit”, prossegueix. Amb tot, creu que el nou Govern és una bona notícia i espera que també hi hagi nous pressupostos: “Amb una pròrroga és molt més complicat”. Illa recorda que a Catalunya 275.000 persones busquen feina fa més d'un any. 

Oriol Illa

PRESIDENT TAULA TERCER SECTOR

La part bona és que es dóna prioritat a punts importants. La part negativa és que és insuficient

“Els plans me'ls crec a posteriori. Un pla és un pdf i la realitat és l'execució pressupostària”, adverteix d'entrada Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels. Per a la seva entitat, que atén persones sense llar, no passa desapercebut que aquestes no figuren en el pla. “És diners però no és molts diners”, afirma sobre el pressupost del pla de xoc. El que destaca com a positiu és que gràcies al pla almenys es parla del tema: “S'ha centrat el debat en la pobresa. És el gran benefici”. 

Ferran Busquets

DIRECTOR. FUNDACIÓ ARRELS

Els plans me'ls crec a posteriori. Un pla és un pdf i la realitat és l'execució pressupostària

SENSE CANVI DE PARADIGMA

La presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, exassessora del Govern d'Artur Mas en política social, subratlla que un pla com aquest resol emergències, només els problemes més urgents. “No estic del tot d'acord a fer un pla sense canvi de polítiques socials. No plantegem polítiques a llarg termini. Benvingut, però no ens quedem només en això”, afirma Crespo, que afegeix: “Si fem un país nou, també podem fer una política social nova”. També es mostra crítica amb algunes parts del pla: “Hi ha mesures que ja estaven en el programa de JxSí. I coses que ja s'estaven fent”. També destaca un dubte: “Si tot això es fa amb pròrroga, això significa que es podria haver fet en aquests anys en què ho vam estar demanant”. 

Teresa Crespo

EXASESORA DE MAS

No estic d'acord a fer un pla sense canvi de polítiques socials. No plantegem polítiques a llarg termini

Crespo recorda experiències com la del ple de la pobresa, que es va tancar sense ni un euro més en política social i adverteix que es farà seguiment estricte del compliment del que s'ha promès. 

Notícies relacionades

Pel coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, la inversió és positiva encara que insuficient, i no resol els principals problemes. Morist vol incidir en un aspecte: “Ens preocupa, més que l'extensió, la profunditat de la crisi”.

Enric  Morist

Coordinador de creu ROJA

Ens preocupa, més que l'extensió, la profunditat de la crisi. Necessitem més recursos

Es refereix a les persones i famílies que han quedat en una situació de la qual no aconsegueixen sortir. Gent a la qual no arriba la millora econòmica. “Necessitem més recursos, enllaçats amb programes de desenvolupament de capacitats”.