HALLOWEEN DRAMÀTIC

El judici de la tragèdia del Madrid Arena comença sense cap polític en el banquillo

Les parts demanen fins a quatre anys de presó per a 15 implicats en la festa

Les famílies de les cinc joves fallecidas consideren un "insult" les baixes penes

icoy20695107 spanish police officers walk near the entrance to 160111172115

icoy20695107 spanish police officers walk near the entrance to 160111172115 / DOMINIQUE FAGET

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Els responsables de la tràgica festa de Halloween celebrada al pavelló Madrid Arena l’any 2012 s’asseuen al banc dels acusats a partir d’avui. Són un total de 15 acusats, entre els quals no figura cap càrrec polític de l’Administració d’Ana Botella, aleshores alcaldessa de Madrid, i que s’enfronten a unes penes màximes que poden arribar fins als quatre anys de presó, un càstig que per a les famílies de les cinc joves mortes i la trentena de ferits suposa «un insult» a la seva memòria.

El judici ha generat una gran expectació, amb 60 mitjans i 200 professionals acreditats. Començarà amb les qüestions prèvies, en què es poden invertir un parell de dies, i continuarà amb la declaració de Miguel Ángel Flores, el promotor de la festa, a la qual seguirà la de la resta dels acusats. Tenint en compte el gran nombre de proves, pèrits i testimonis que es presentaran, el fiscal estima una vista molt llarga, d’entre cinc i sis mesos de durada. També hi intervindran les set acusacions particulars i les dues populars (el grup municipal del PSOE i Manos Limpias), així com quatre responsables civils directes i sis de subsidiaris.

SOBREAFORAMENT DESMESURAT / El principal encausat i l’home en el qual es fixaran totes les mirades és Flores. A ell li atribueixen a l’uníson el jutge, les acusacions particulars i populars i la fiscalia la responsabilitat més gran en la tragèdia per haver permès un «desmesurat sobreaforament» que va propiciar les allaus mortals produïdes en una de les vies de sortida del recinte de propietat municipal.

    

SORTIDES OBSTRUÏDES / Dels 7.000 espectadors que figuraven en el contracte es va passar a deixar-ne entrar uns 23.000, sense que malgrat aquesta enorme diferència es modifiquessin les mesures de seguretat previstes i només estiguessin oberts tres dels vuit vomitoris (passadissos d’evacuació) de què disposava el pavelló. Els cinc restants estaven obstruïts per la instal·lació de diferents barres per servir menjar i begudes i pel mateix escenari de la festa.

«No va ser un accident, sinó un fet absolutament evitable, una imprudència, una falta d’atenció, una omissió, que contribueix al resultat», ha explicat el fiscal en cap provincial José Javier Polo, que ha assegurat que no seria «legal» sol·licitar una pena superior per al principal acusat. La petició de la fiscalia és de quatre anys de presó per cinc delictes d’homicidi imprudent, però s’ha de tenir en compte que el Codi Penal impedeix que s’acumulin les penes de cada un d’ells.

Flores basarà la seva estratègia a negar que se superés l’aforament màxim i al·legarà també que, en cas que això s’hagués produït, tampoc va influir en les morts. Ni tan sols ha presentat prèviament un escrit de defensa, cosa que equival a no reconèixer cap dels fets delictius que se li imputen, a declarar-se totalment innocent.

GESTORS I SANITARIS / La resta dels acusats són responsables de les empreses de seguretat Seguriber i Kontrol 34 i els responsables de l’empresa municipal Madrid Espacios y Congresos, encarregada de la gestió del pavelló, així com els metges i infermers que van atendre les víctimes.

 Les peticions de penes van des dels quatre anys de presó fins als dos anys i mig, mentre que les indemnitzacions reclamades per la fiscalia oscil·len entre els 243.587 euros de les famílies de les víctimes i els 259 euros d’un dels ferits.

L’allau mortal es va produir a les tres de la matinada, durant l’actuació del discjòquei Aoki. Una mica abans, uns 3.000 joves que feien botellon a les proximitats del recinte havien entrat precipitadament al Madrid Arena sense que els serveis de seguretat, amb diverses de les seves càmeres avariades, arribessin a intervenir. 

Notícies relacionades

Tampoc ho va fer la policia municipal, el màxim responsable de la qual en aquells moments, Emilio Monteagudo, s’asseurà així mateix al banc dels acusats imputat a instàncies de 

les acusacions particulars i populars però exonerat per la fiscalia. 

Temes:

Madrid Arena