Petició al Síndic perquè investigui l'assetjament que va empènyer Alan al suïcidi

L'Observatori contra l'Homofòbia demana a Ribó que analitzi l'actuació de la Generalitat

La presidenta de Chrysallis reclama lleis antihomofòbia com la catalana però amb diners i desenvolupament

 

  / CHRYSALLIS

2
Es llegeix en minuts
T. S. / BARCELONA

No tan sols hi ha laments i condemnes pel cas d'Alan, també hi ha preguntes i sospites. Per això l'Observatori contra l'Homòfobia ha enviat una carta al Síndic de GreugesRafael Ribó, en què li sol·licita que obri una investigació "per conèixer quines mesures i accions va activar la Generalitat davant l'assetjament que patia Alan i si els mecanismes indicats en la llei 11/2014 estaven implementats en els col·legis on va estudiar el menor". "Ens han de dir com ha pogut passar això", clamava aquest diumenge Eugeni Rodríguez, el president de l'observatori.

Rodríguez va ser rotund al criticar l'aplicació de la llei 11/2014, la llei antihomofòbia que el Parlament va aprovar fa 14 mesos i que en la seva opinió no s'està desenvolupant amb la premura i els recursos necessaris, de forma especial en l'aspecte sancionador: "La Generalitat no n'ha establert cap, ha derivat denúncies". Diu Rodríguez que han fet arribar vuit denúncies i 37 accions que consideren punibles i lamenta que per ara no es compta amb un exemple de càstig: "Insultar continua sortint gratis". En la seva opinió, és imprescindible que a les escoles s'expliqui que això no es pot fer, que es facin xerrades, que es creïn protocols.

Avui dia la forma en què un menor transsexual pugui trobar-se còmode en un centre educatiu depèn en una mesura considerable de la sensibilitat que demostri el col·legi. Hi ha centres que no presenten cap trava al canvi de nom de l'escolar, encara que el que aquest vulgui utilitzar no sigui el mateix que figura al DNI. Però també n'hi ha altres que obliguen a fer servir el nom anterior o que donen les notes en blanc.

LLEI ESTATAL

La presidenta de Chrysallis, Natalía Aventín, va sol·licitar en la concentració d'aquest diumenge que hi hagi més legislació com la catalana a tot Espanya, però va subratllar la necessitat que aquestes normes no es quedin en paper mullat. Una llei aprovada que no compti amb pressupost i aplicació no serveix, va argumentar. Rodríguez va subratllar que la llei catalana preveu actuacions respecte a la protecció del col·lectiu LGTBI a l'escola que haurien de servir de gran ajuda als menors transsexuals.

Està fixat en l'article 12, que aborda l'aspecte educatiu. En els seus apartats es determina que s'han de combatre les discriminacions per raó de gènere, que s'ha de tenir en compte la diversitat en els textos educatius, que el respecte a la diversitat es tingui en compte en tots els ambients escolars, que es promoguin plans de convivència amb un èmfasi especial en l'assetjament que puguin rebre persones que integren el col·lectiu LGTBI.

Notícies relacionades

El punt 6 d'aquest article 12 versa sobre la violència: "S'ha de vetllar per la conscienciació i la prevenció de la violència per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i oferir mecanismes als centres perquè detectin situacions de discriminació o exclusió de qualsevol persona per aquestes raons". Rodríguez està convençut que no s'està complint amb aquest objectiu i insisteix a reclamar explicacions a l'Administració.

També el Front per l'Alliberament Gai de Catalunya va penjar un comunicat dedicat a Alan: "L'odi d'aquesta societat a la diferència l'ha fet impossible. Aquest odi, que com una foscor cobreix el sistema educatiu, incapaç de parar el 'bullying', ha aconseguit apagar la teva llum". "Guanyarem la vida per tu", sentencia el text de l'entitat.