INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Els metges cobraven entre 400 i més de 1.000 euros per col·locar pròtesi de Traiber

El jutge del 'cas Innova' detalla en un acte presumptes pagaments irregulars a mig centenar d'especialistes dels principals hospitals catalans

Luis Márquez, gerent de l’empresa de pròtesis Traiber, el 2005.

Luis Márquez, gerent de l’empresa de pròtesis Traiber, el 2005. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Rafael Morales
Rafael Morales

Periodista

ver +

El mig centenar de metges traumatòlegs de més de 20 hospitals catalans imputats per l'implant de pròtesi de Traiber rebien, presumptament en forma de pagaments irregulars per part de l'empresa, quantitats d'entre 400 i més de 1.000 euros per cada operació quirúrgica. L'acte del jutge del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, fet públic dimecres, detalla "regals" als metges i una reunió en la qual es fixen els pagaments per col·locar les pròtesis, algunes de les quals van resultar ser defectuoses o caducades.

El jutge explica que, sobre "els presumptes suborns en metàl·lic a metges per col·locar les seves pròtesis", destaquen diferents pagaments per la seva aparença delictiva, "tant de qui paga com de qui rep", a metges en concepte de regals de Nadal, viatges a congressos, col·laboracions i contractes de drets. Sobre aquest últim aspecte aclareix que hi ha indicis per pensar que "el que Traiber entén per 'royalties' (drets) en realitat són, presumptament, negocis jurídics simulats que s'utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars".

Els col·legis de metges exigeixen celeritat al jutge

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), organisme que representa tots els metges col·legiats, ha sol·licitat aquest dijous en un comunicat que els òrgans judicials aclareixin "al més aviat possible" si la inculpació massiva de metges pel 'cas Traiber' es deu a una infracció administrativa o a una acusació per danys en la salut dels pacients. El CCMC invoca el principi de presumpció d'innocència i es mostra en desacord amb els estaments judicials que han difós als mitjans de comunicació la llista de noms de “metges de prestigi” sense notificar-ho abans als interessats i "sense aclarir la seva participació en els fets".

El jutge es refereix a un informe del 15 de novembre del 2010, incautat en un dels registres de la Guàrdia Civil, en què es reflecteix el contingut d'una reunió a la qual va assistir el propietari de Traiber, Luis Márquez, “per parlar de 'royalties”. El document detalla, segons l'acte judicial, que “el pagament per a traumes implant via mútues” és de 400 euros (“el 14% sobre el valor mitjà facturat”, especifica).

També detalla tres tipus de pagaments per a intervencions que es facin per la via privada: del 22% sobre el valor facturat en les intervencions que valguin entre 4.000 i 4.999 euros; el 24% per a les facturades entre 5.000 i 5.599 euros; i del 25% sobre el valor en les quals la facturació sigui superior a 5.600 euros (uns 1.400 euros de comissió).

MÉS DE 6.000 USUARIS

Notícies relacionades

"Si s'estableixen les retencions fiscals corresponents, els 'royalties' quedaran establerts en un 15% sobre el valor facturat", explica el text aportat pel jutge, en què també descriu que els implicats contemplen diverses excepcions, com és el cas d'un metge al qual fixen 1.800 euros "en concepte de 'royalty' per intervenció d'implant de maluc". També esmenta una nota manuscrita d'una reunió del 15 de de desembre del 2009 a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa on es llegeix: "De tot el que col·loquin se'ls pagarà un 'royalty' del 20%".

El jutge del 'cas Innova', que investiga multitud d'irregularitats en la gestió del conglomerat d'empreses municipals de Reus (Baix Camp), va aixecar ahir part del secret de sumari de la peça separada quatre, entre les 14 que estan obertes, referida a l'empresa Traiber. La mateixa va cessar en la seva activitat a finals del 2014 després de desfermar l'alarma entre més de 6.000 usuaris pel presumpte ús de pròtesi de genoll, maluc i columna caducades.