GIRA AFRICANA DEL PONTÍFEX

El Papa demana unitat a la República Centreafricana per superar el conflicte interreligiós

Catherine Samba-Panza, presidenta interina, demana "perdó" per la violència del seu país i anima els seus compatriotes a fer el mateix

El Papa ha sigut rebut per la presidenta interina de la República Centreafricana a l’arribar a l’aeroport de la capital, Bangui.

El Papa ha sigut rebut per la presidenta interina de la República Centreafricana a l’arribar a l’aeroport de la capital, Bangui. / REUTERS / SIEGFRIED MODOLA

2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha demanat avui al Govern de transició de la República Centreafricana i als seus ciutadans que s'inspirin en el lema del país, 'Unitat, dignitat i treball', per superar el conflicte interreligiós que en els últims dos anys ha costat la vida a milers de persones.

Després de reunir-se amb la presidenta de la transició, Catherine Samba-Panza, i amb membres del cos diplomàtic, el Pontífex ha felicitat les autoritats nacionals i internacionals "pels esforços que han fet per dirigir el país en aquesta etapa".

La República Centreafricana celebrarà un referèndum constitucional el 13 de desembre, i dues setmanes després tindran lloc les eleccions presidencials, dos esdeveniments que culminaran la transició i haurien de permetre el començament de la reconstrucció del país.

ELS POLÍTICS HAN DE DONAR EXEMPLE

Segons l'opinió de Francesc, unitat, dignitat i treball són tres paraules que expressen "les aspiracions de tots els centreafricans" i són una "brúixola segura per a les autoritats que han de guiar els destins del país", ja que representen "més una obra per fer que un programa acabat".

Durant el discurs, pronunciat al palau presidencial, el Papa ha cridat l'atenció a la classe política i ha assegurat que les autoritats han de "ser un exemple per als seus compatriotes".

"S'ha de viure i construir tenint en compte la meravellosa diversitat del món, evitant la temptació de tenir por dels altres, del que no ens és familiar, del que no pertany al nostre grup ètnic", ha afegit el Pontífex.

SALVAGUARDAR LA DIGNITAT

El Papa també ha recordat que "s'ha der fer el que sigui per salvaguardar la condició i la dignitat de la persona humana", i ha demanat que aquells que tenen mitjans per viure tractin "d'ajudar els pobres" perquè puguin portar una vida "d'acord amb la dignitat humana".

Per això, l'accés a l'educació i a la sanitat, la lluita contra la desnutrició i l'esforç per assegurar una vivenda digna, han de ser la prioritat de qualsevol pla de desenvolupament, ha puntualitzat Jorge Bergoglio.

La República Centreafricana és un país amb una "excepcional riquesa en biodiversitat" i es troba en una zona considerada com "un dels dos pulmons de la humanitat", de manera que els seus habitants poden "millorar aquesta meravellosa terra" utilitzant amb responsabilitat els seus recursos.

El Papa també ha tingut paraules d'agraïment per a la comunitat internacional, a la qual ha comminat a reforçar els seus llaços amb el Govern centreafricà perquè el país progressi cap a la "reconciliació", el "desarmament" i la "preservació de la pau".

LA PRESIDENTA DEMANA PERDÓ PER LA VIOLÈNCIA

La presidenta de la República Centreafricana, Catherine Samba-Panza, ha demanat "perdó" en nom de la classe dirigent i dels responsables del que ha anomenat "descens als inferns", en al·lusió a la violència del seu país, i ha animat els seus compatriotes a fer el mateix després de rebre el papa Francesc.

Notícies relacionades

Samba-Panza ha elogiat la "lliçó de coratge i determinació" que el Pontífex ha demostrat al viatjar a Bangui, capital de la República Centreafricana, on l'ha rebut avui a la seu presidencial, el Palau del Renaixement.

"Tots els fills i filles d'aquest país han de reconèixer les seves faltes i demanar perdó, un perdó sincer que la seva benedicció transformarà en un nou paviment per a la reconstrucció del país", ha subratllat la mandatària.