ESPANYA ÉS UN DELS PAÏSOS AMB MÉS PARTS ABANS D'HORA

El 10% de nadons neixen de forma prematura

Les associacions de pares reclamen suport per atendre nens amb dificultats

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els embarassos de dones en situació social difícil, sotmeses a intens estrès i amb escàs control mèdic de la gestació, i la tendència a tenir fills a edats molt més tardanes de les que els obstetres consideren òptimes -prop de la quarantena en molts casos, en comptes dels inicis de la trentena, que és el més aconsellat-, són alguns dels motius que condueixen a un naixement prematur, fenomen que a Espanya registra una de les taxes més altes d'Europa. Consumir tabac o alcohol durant l'embaràs són també factors de risc de prematuritat. Entre un 10% i un 12% de parts que han tingut lloc en hospitals catalans, amb xifres molt semblants a la resta d'Espanya, es produeixen abans d'haver completat la gestació, procés que hauria d'arribar a 39 setmanes d'embaràs. Són un 40% més que fa 20 anys. Això suposa que cada any neixen a Espanya uns 28.000 nens amb algun grau d'immaduresa, després de beneficiar-se d'una gestació de 37, 35 o fins i tot 34 setmanes. Aquests últims són els que registren més mortalitat neonatal. Néixer abans d'hora és la primera causa de mort en aquestes fases de la vida. De cada dia que el fetus aconsegueix seguir a la seva placenta, en treu un avanç en el seu desenvolupament que, un cop que hagi nascut, li exigirà alguns mesos d'existència.

L'atenció d'una criatura nascuda de forma prematura exigeix disposar de coneixements excepcionals que la majoria de pares no han adquirit durant la gestació.

TEMEN PERJUDICAR-LO / «No se senten preparats», va advertir ahir l'Associació de Pares de Nens Prematurs (APREM), que assessora les famílies en aquestes circumstàncies. «La seva necessitat de suport s'allarga molt més temps del que els pares són a l'hospital després del part -va afirmar Ramona Pozuelo, presidenta d'Aprem-. Aquestes famílies pateixen moments molt durs, perquè temen perjudicar un nadó al qual veuen absolutament vulnerable». Els pares d'un nen prematur haurien de comptar amb formació específica, consideren les associacions de pares, i comptar amb atenció especial quan els fills comencen a anar a escola. També sol·liciten que les dones que ja han tingut algun fill de forma prematura, siguin ateses com a embarassades d'alt risc si inicia una segona gestació.

La majoria de nens nascuts abans de termini pateixen algun grau de seqüela deguda a la immaduresa de tots els òrgans amb què han arribat al món. Els seus principals sistemes fisiològics completen la formació fora de l'úter, en un medi molt més inadequat que el que els proporciona la placenta. El sistema digestiu i el pulmonar són els que els causen més complicacions en els seus primers mesos, o anys, de vida, i són també els que condicionen el desenvolupament òptim de la resta de l'organisme. El grau de prematuritat amb què neixen aquests nens és causa de freqüents seqüeles neuronals, cosa que explica que pateixin dificultats d'aprenentatge quan són escolaritzats, paràlisi cerebral, dèficits sensorials, alteracions de la visió o insuficiència respiratòria.

BRONQUIOLITIS / La infecció bronquial que cada hivern afecta els bebès de menys de sis mesos, la bronquiolitis, acostuma a ser especialment greu en aquells nens que han nascut de forma prematura. També són freqüents en ells les alteracions del comportament.

Notícies relacionades

Aquests dèficits, dels quals es va tractar ahir en diversos hospitals, amb motiu del dia mundial de la prematuritat, han motivat en els últims anys importants discussions entre neonatòlegs catalans, que han arribat a qüestionar que es mantingui la vida en ucis incubadores criatures que han nascut fins i tot en la setmana 24 de gestació i pesant poc més de 600 grams, tal com ha passat. El fet és que, tot i que molts d'aquests nadons moren després d'estar setmanes, o mesos, enllaçats a múltiples cables i catèters -se'ls controlen totes les constants i s'intervé davant qualsevol fallada orgànica- els pares sempre lluiten per ells. «La decisió no és simple», indiquen les infermeres.

A les sales d'uci incubadora neonatal d'alta tecnologia -de les quals disposen els hospitals de la Vall d'Hebron i la Maternitat del Clínic, a Barcelona, i Sant Joan de Déu, d'Esplugues- no se sol parlar d'índexs de supervivència, ni de preparar el bressol o l'habitació que acollirà el nen quan deixi l'hospital. El 50% dels que  neixen abans de la setmana 29 d'embaràs moren a l'uci incubadora sense arribar a complir un mes de vida, diuen.