investigació sobre la demència

L'Alzheimer podria ser causat per una infecció de fongs

La presència dels microorganismes s'associa a una baixada immunològica

El cervell pot estar colonitzat per bacteris, virus, cucs i protozous

Dues persones, una d’elles malalta, enllacen les mans.

Dues persones, una d’elles malalta, enllacen les mans. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La demència de l'Alzheimer pot estar relacionada amb la infecció cerebral per fongs de diverses procedències, segons han observat investigadors del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, de Madrid. El mal d'Alzheimer, la forma de demència més devastadora i estesa de totes les que afecten l'ésser humà, únicament pot ser diagnosticat de forma irrefutable una vegada que el malalt ha mort, de manera que la troballa del Severo Ochoa s'ha realitzat analitzant els cadàvers de 14 pacients la mort dels quals es va atribuir a aquesta demència.

La investigació, publicada per la revista Scientific Reports, descriu que la presència de fongs va coincidir en els 14 cervells analitzats, mentre que aquests microorganismes no hi eren a les mostres biològiques de persones mortes per una altra causa, amb les quals es van comparar. «Hem vist que en diferents regions del cervell de pacients morts per Alzheimer es van trobar fongs de les famílies cladosporium sppphomamalassezia i diferents espècies de càndides», va indicar Lluis Carrasco, coordinador de l'estudi.

La detecció de fongs al cervell es va aconseguir aplicant tècniques d'immunofluorescència, un recurs que utilitza un anticòs unit químicament a una substància fluorescent que marca les proteïnes fúngiques i en facilita l'observació, van indicar els investigadors.

ALTRES INFECCIONS /«Hem vist que en les mostres de cervell de persones mortes per Alzheimer hi apareix un gran nombre d'espècies, entre 10 i 15, i que aquestes no estan distribuïdes de manera homogènia -va dir Carrasco-. En cada zona cerebral hi vam veure espècies diferents». Aquesta diferenciació, va afegir, podria explicar la gravetat i l'evolució dels símptomes en els diferents malalts.

Encara que es desconeix el mecanisme exacte pel qual els fongs arriben i fan niu al cervell -el canal més previsible és la sang-, se sap que aquest vital òrgan humà pot estar colonitzat per múltiples microorganismes. És coneguda la possible infecció cerebral causada per virus, bacteris, protozous o fins i tot cucs. «El cervell pot tenir tota mena d'infeccions que són disseminades en origen pel torrent sanguini fins a tot l'organisme», segons va assegurar Carrasco.

AMB ELS ANYS / Aquesta colonització microbiana se suposa que té lloc al llarg de molts anys en què el malalt aniria sumant factors de risc d'inici infecciós. Les fallades en el sistema immunitari, els períodes de baixa-

da de defenses en què es pateixen altres infeccions banals o estacionals serien també portes d'accés que fa-

cilitarien la contaminació del cervell, van afegir els autors de l'estudi. També el tipus de dieta i el medi ambient on es viu, més o menys contaminat, propiciarien aquesta colonització.

«Això no significa que les persones que pateixen micosi en determinades mucoses, o a la pell, hagin de patir Alzheimer o siguin més propenses a aquesta forma de demència -va advertir Carrasco-. La immunitat innata de les persones és la primera barrera que impedeix que aquests contagis transitoris es distribueixin a la resta de l'organisme».

Notícies relacionades

Els investigadors van puntualitzar que no pretenen assegurar categòricament que la contaminació cerebral per fongs sigui el desencadenant del mal d'Alzheimer. «Nosaltres mostrem una evidència dirigida a determinar aquesta possible causa -va dir Carrasco-. S'ha de seguir investigant per esbrinar si en efecte aquest és l'origen de la demència, i si aquest coincideix amb altres motius igualment causals».

L'equip del Severo Ochoa es proposa realitzar un assaig clínic, juntament amb altres laboratoris d'investigació, dirigit a corroborar aquesta troballa. És la segona vegada que els científics del Severo Ochoa associen  Alzheimer amb fongs.