PERÍODE D'ALTA VIGILÀNCIA

L'OMS declara Sierra Leone lliure de transmissió del virus de l'Ebola

Dels tres països més afectats per l'epidèmia, només Guinea queda encara amb casos

2
Es llegeix en minuts

Sierra Leone ja és oficialment un país lliure de transmissió del virus de l'Ebola després d'haver transcorregut 42 dies des que l'últim pacient afectat va donar negatiu en el test de detecció, segons va anunciar ahir en un comunicat l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els carrers de les principals ciutats es van omplir de cants d'alegria.

Dels tres països de l'Àfrica molt afectats pel greu brot detectat el març del 2014, que ha acabat amb un total d'11.300 vides, ja només queda Guinea amb la malaltia activa. Libèria va obtenir el mateix estatus de Sierra Leone al setembre.

Sierra Leone entra ara, prossegueix l'OMS, en un període d'«alta vigilància» durant els pròxims 90 dies per evitar que la malaltia ressorgeixi. Fins avui, i segons l'últim informe oficial, en el petit país s'han infectat 14.089 persones, de les quals 3.955 han mort.

UN ÈXIT PER AL PAÍS

«L'OMS felicita el Govern de Sierra Leone i la seva població per haver aconseguit aquest significatiu èxit en la lluita contra l'Ebola», va indicar l'organització. «Sierra Leone va aconseguir aquest èxit amb molt treball i compromís després de lluitar contra l'epidèmia més important d'Ebola mai viscuda en la història», va afegir el comunicat. Els 42 dies són el màxim temps que es calcula que pot durar viu el virus de l'Ebola.

L'epidèmia ha reduït la població i el seu ja prèviament pobre sistema sanitari, a més d'acabar amb la vida de 221 professionals de la salut. Així mateix, s'estima que unes 4.000 persones han sobreviscut al contagi i pateixen en diferents nivells les conseqüències mèdiques del pas del virus pel seu cos, com ara dolors musculars i problemes de visió. Aquestes persones hauran d'obtenir atencions mèdiques, per la qual cosa és essencial reconstruir com més aviat millor el sistema de salut públic, va recordar l'OMS. És per aquest motiu que l'entitat mantindrà personal local al país per un període indeterminat de temps.

«Ara tenim una oportunitat única de recolzar Sierra Leone a construir un sistema de salut públic fort i resistent, i que estigui preparat per detectar i respondre a un altre brot», va indicar Anders Nordström, representant de l'OMS a Sierra Leone.

Notícies relacionades

El dia 9 de maig, l'OMS va anunciar el final de la transmissió de l'Ebola a Libèria, però el 29 de juny el virus hi va tornar a ser identificat i va infectar sis persones. Posteriorment, el 3 de setembre, l'OMS va tornar a declarar el país «lliure de transmissió».

Per evitar rebrots, diu l'OMS, la vigilància s'ha de redoblar a Guinea malgrat que el virus està en fase de control (la setmana que va acabar l'1 de novembre només se'n va detectar un nou cas a Guinea. Es tracta d'un nadó fill d'una dona contagiada amb el virus i que va morir durant el part. El nadó i dos dels seus germans, també contagiats amb el virus, estan rebent tractament.