¿Una il·lusió? Tornar al futur

El 21 d'octubre L'Illa acull una marató de cine amb fins benèfics en què es podran veure les tres parts de 'Regreso al futuro'. Per a l'ocasió s'exhibirà un DeLorean, el cotxe dels protagonistes de la pel·lícula.

COTXE PROTAGONISTA.El DeLorean que es veurà a L’Illa. A l’esquerra, els paresdel Jan. A la dreta, Andrés Torres, de L’Illa, i Lourdes Valls, de Make-A-Wish Spain.

COTXE PROTAGONISTA.El DeLorean que es veurà a L’Illa. A l’esquerra, els paresdel Jan. A la dreta, Andrés Torres, de L’Illa, i Lourdes Valls, de Make-A-Wish Spain. / MÒNICA TUDELA

5
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 21 d'octubre del 2015 se celebra una efemèride de pel·lícula. I els fans de Regreso al futuro ho saben millor que ningú. Aquella data, que ja queda a prop, és el dia precís en què el jove Marty McFly i l'excèntric científic Emmett L. Brown, més conegut com a Doc, tornen al futur al seu flamant cotxe DeLorean a la segona part del film de Robert Zemeckis, de l'any 1989.

Cines de diversos països es preparen per reestrenar la pel·lícula coincidint amb aquell dia i fans de tot el món fa setmanes que celebren a internet que, per fi, s'acosta la data. I aquí, a casa, molt més a prop, també alguna cosa es mou per fer que el 21 d'octubre sigui especial, amb cotxe DeLorean inclòs.

L'auditori Axa de L'Illa Diagonal acollirà dimecres de la setmana que ve, a dos quarts de sis de la tarda, una marató de cine benèfic en què es projectaran seguides les tres pel·lícules de la saga Regreso al futuro. Les entrades costen 10 euros i es venen exclusivament a través de la web d'Atrapalo.com. La recaptació anirà a parar a Make-A-Wish Spain, una fundació sense ànim de lucre que treballa perquè nens greument malalts puguin fer realitat les seves il·lusions i així reunir més forces per lluitar contra la seva malaltia, sempre amb el suport de la família i els metges.

Fins aquí pot semblar que es tracta d'un acte benèfic més, però la història de la gestació d'aquesta marató de cine solidària és molt més interessant i commovedora.

En primer lloc, perquè la idea va sorgir de l'amistat i la relació professional existent entre Andrés Torres, adjunt gerent de L'Illa, i Rubén Aparicio, un dels seus proveïdors i pare del Jan, un nen de nou anys que va morir l'any passat a causa d'un medul·loblastoma, un tipus de tumor cerebral.

El Jan era molt fan de la pel·lícula Retorn al futur i, durant la seva estada als Estats Units per al tractament de la seva malaltia, el seu pare va decidir comprar-li un cotxe DeLorean com el de la pel·lícula.

El cotxe del Jan

«Aquest és el cotxe del meu fill. El vam comprar quan era a l'hospital, a Nova York. En aquell moment ell estava molt animat veient les tres pel·lícules i vam tenir la idea que potser en trobaríem un, i així va ser. El vam comprar i el fèiem servir diàriament mentre érem allà. Quan vam tornar a Barcelona, ens el vam emportar», explica Rubén Aparicio, pare del Jan i propietari del vehicle. Aquest cotxe, del qual només n'hi ha dos a Catalunya i que acompanya aquestes línies, estarà exposat a L'Illa des del dia 21 d'octubre fins a final de mes.

«Jo vaig ser molt fan de Regreso al futuro en els anys 80 i 90 i ho segueixo sent. Són pel·lis amb uns valors molt macos. El meu fill Jan també va arribar a ser un gran aficionat a la trilogia. Se sabia tots els detalls del cotxe i tenia molt present la data del 21 d'octubre del 2015. El nostre cotxe no tenia la màquina del temps instal·lada però... l'hi posaran d'aquí uns dies», comenta Aparicio amb un somriure en referència al fet que el seu cotxe estarà convenientment tunejat com a la pel·lícula quan s'exposi a L'Illa. ¿El cèlebre condensador de flux, clau per als viatges en el temps, també estarà instal·lat al DeLorean de Jan? Haurem d'esperar per veure-ho.

Però, ¿com es va posar en marxa tot? «Vaig veure que el Rubén havia penjat a Facebook fa uns dies una foto del seu DeLorean i que comentava que s'acostava el 21 d'octubre. Jo havia llegit alguna cosa d'aquest tema per internet i, per xat, vam comentar que estaria bé poder exposar el cotxe aquell dia al centre comercial», explica Andrés Torres, de L'Illa. I a partir d'aquí les coses van anar de pressa.

«Ens vam veure per parlar, vam dir que estaria bé projectar les tres pel·lícules seguides, va resultar que l'auditori estava lliure aquella data per a la projecció i el Rubén va dir que estaria bé col·laborar amb alguna entitat benèfica per a la causa», afegeix Torres. I així va ser. En dos dies ja estava tot en marxa.

L'entitat benèfica escollida va ser Make-A-Wish Spain, fundació amb què el petit Jan havia tingut relació ja que van ser ells els que el van ajudar per veure complerta una il·lusió que ell volia convertir en realitat: poder parlar amb el llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i comentar-li les seves impressions sobre la ciutat.

Cita amb l'alcalde

«El Jan era especial, molt apassionat en tot el que feia. Una de les seves passions era la ciutat de Barcelona. Es passejava per la ciutat detectant anomalies i sempre se li acudien coses per millorar», explica el seu pare. «I amb l'ajuda de Make-A-Wish vam arribar fins a l'alcalde Xavier Trias, que el va rebre, li va dedicar el seu temps i el Jan li va explicar els punts en què creia que la ciutat havia de millorar. Alguns ja els tenia previstos i altres, crec que no», afegeix Aparicio somrient.

«Era un nen que somiava com un nen, perquè no veia límits, però que es prenia les coses seriosament com una persona gran», comenta el pare. «El Jan no et deixava indiferent. Era molt madur, molt segur, amb les idees molt clares. Era un nen molt feliç i content que tenia claríssima la seva il·lusió i va ser un orgull ajudarlo a fer-la realitat», comenta Lourdes Valls, responsable de comunicació de Make-A-Wish Spain.

També donatius

El record del Jan, per tant, estarà molt present a la marató de cine de Regreso al futuro, que se celebrarà a L'Illa el pròxim 21 d'octubre a les 17.30 hores, i també a l'exposició del DeLorean, que es podrà veure fins a final de mes. «Aquest és un cotxe que desperta somnis, connecta amb els nens i havia sigut d'un nen que va estar greument malalt. Agafant l'efemèride i el cotxe hem acabat organitzant un acte benèfic», explica Aparicio.

Notícies relacionades

Tots els que hi vulguin col·laborar, el 21 d'octubre tenen una cita. «Penso que l'acte serà un èxit perquè, a més de la gran història humana que hi ha al darrere, el cotxe DeLorean i la pel·lícula desperten molta atenció. Estic convençut que omplirem les 600 cadires de l'auditori», augura el pare del Jan.

Els que no puguin assistir a l'acte solidari a L'Illa o prefereixin fer directament un donatiu a Make-A-Wish Spain poden fer-ho al següent compte corrent: ES70 2100 3306 1822 0026 4264

Temes:

Cine