EN UN CENTRE PERTANYENT A L'OPUS DEI

El Papa dóna per tancat el cas dels presumptes abusos a Biscaia

La família del menor s'ha mostrat sorpresa ja que no li consta cap investigació en l'entorn de la víctima

El col·legi reclama ara que es "repari el dany" que se'ls ha causat "de manera injusta"

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

La direcció del col·legi biscaí Gaztelueta, en què es van registrar uns presumptes abusos sexuals durant el curs 2008-2009, ha informat que el papa Francesc ha donat per tancat el cas al considerar que els fets denunciats "no han sigut provats". El centre, pertanyent a l'Opus Dei, ha mostrat la seva satisfacció a la vegada que reclama que es "repari el dany" que se'ls ha causat "de manera injusta". La família ha expressat la seva sorpresa per la resolució, ja que no els consta cap investigació en l'entorn de la víctima. En tot cas, han recordat que el cas segueix obert en la via penal després de la querella presentada contra un antic professor.

D'aquesta forma s'acaba la investigació realitzada per l'Església catòlica a començaments d'aquest any, poc després que el Pontífex tingués coneixement dels presumptes abusos a través d'una carta escrita pel mateix jove. La seva decisió de remetre el cas a la Congregació per a la Doctrina de la Fe per començar un judici canònic va ser acollida amb esperança per la família, que ara expressa la seva "sorpresa" pel desenllaç de les indagacions realitzades.

La Congregació ha comunicat al Papa que els fets denunciats "no han sigut provats i, en conseqüència, s'ha de restablir el bon nom i la fama de l'acusat". En la notificació que el centre educatiu ha rebut del Vaticà, es ressalta que s'ha arribat a aquesta conclusió "després d'una minuciosa anàlisi" i valorant "els nombrosos documents públics i privats", així com testimonis, entrevistes i proves pericials.

La resolució de la Santa Seu confirma, segons ha expressat el col·legi, les conclusions de les investigacions del mateix centre i les portades a terme per la Inspecció d'Educació del Govern Basc, Fiscalia de Menors i Fiscal Superior del País Basc. En el seu comunicat, el centre biscaí acaba reiterant el seu "compromís de continuar col·laborant amb les institucions oficials, així com la comprensió envers tothom".

De forma paral·lela, el col·legi ha enviat una nova carta a les famílies, en què el director, Imanol Goyarrola, demana que "es repari d'alguna manera el dany fet al nostre col·legi, que s'ha vist exposat i qüestionat de manera injusta".

SORPRESA DE LA FAMÍLIA

Notícies relacionades

La família ha mostrat la seva "sorpresa" perquè ni tan sols han sigut informats de l'inici de les investigacions. La seva advocada, Letizia de la Hoz, ha assenyalat que el cas prossegueix per via judicial ordinària, ja que la presumpta víctima, un noi que ara és major d'edat, va interposar al juny una querella criminal per abús i agressió sexual i contra la integritat moral en un jutjat biscaí. El jutge va admetre a tràmit la querella, i el procés ja ha arribat a la fase d'instrucció.

En declaracions a Radio Euskadi, la lletrada ha posat en dubte que s'hagi iniciat la investigació "perquè és la primera notícia que tenim, però si han investigat alguna cosa", ha afegit, "ha sigut en l'entorn del presumpte agressor, no en el de la víctima", ja que no han contactat amb el noi que va patir els presumptes abusos sexuals.