L'hospital rectifica i accedeix a donar a Andrea una mort digna

Els metges accepten retirar l'alimentació artificial a la nena i sedar-la arran de la intervenció del jutge

Argumenten que l'estat de la criatura ha empitjorat de manera substancial en les últimes hores

Declaracions de l’advocat de la família explicant que l’hospital de Santiago accepta retirar l’alimentació i sedar Andrea. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / SANTIAGO

L'Andrea, després d'una vida difícil, tindrà finalment la «mort dolça» que des de fa diversos mesos reclama la seva família. Els pares de la nena es preparaven ahir a la tarda per al dolorós moment d'acomiadar-se de la seva filla, a la qual havien de visitar també els avis, per després, en unes hores, deixar que s'iniciés el compte enrere que posarà fi a la seva vida. Arran de la intervenció del jutge, l'Hospital Universitari de Santiago, on està ingressada la nena de 12 anys afectada per una malaltia degenerativa irreversible, va rectificar ahir i va accedir a retirar el suport vital -la sonda gàstrica- a través del qual rebia alimentació. La pacient, va explicar l'advocat de la família, Sergio Campos, anava a ser sedada i només està previst mantenir «una mínima hidratació» perquè els medicaments facin efecte. «Poden ser dos, quatre, vuit o 38 dies», va exposar el lletrat sobre el procés que s'obre fins al desenllaç final.

Tot es va precipitar ahir al migdia. El titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Santiago, Roberto Soto, estava reunit amb Estela Ordóñez i Antonio Lago, els pares de l'Andrea, a qui havia citat al seu despatx després d'haver visitat divendres la nena a l'hospital juntament amb un forense, quan va rebre la notícia que la direcció de l'hospital i l'equip mèdic acceptaven «flexibilitzar» el tractament després d'haver constatat el que mantenia la família: que l'estat de la menor havia empitjorat substancialment. Segons va precisar després la gerència de l'hospital en una nota, en les últimes hores s'havien produït «canvis clínics» en la situació de la pacient que recomanaven modificar el pla terapèutic.

REUNITS AMB EL JUTGE / Els progenitors van abandonar precipitadament la seu judicial i no va ser fins després d'arribar al complex hospitalari quan van saber l'abast de la rectificació. Tot i que el tractament pal·liatiu que rebrà ara la menor és més complex i té diverses fases, es resumeix en el que havia demanat la mare d'Andrea quan va denunciar que s'estava produint un «acarnissament terapèutic» amb la seva filla: «Només volem que la sedin i que se'n pugui anar a poc a poc, sense patir. No estem demanant l'eutanàsia».

Des que els pares de l'Andrea van decidir fer el pas de denunciar públicament el que passava, l'hospital ha negat una mala praxi mèdica amb la menor i ha mantingut que la teràpia ha sigut sempre l'adequada a la situació de la pacient en cada moment, posició en què es va ratificar ahir després d'accedir a retirar-li l'alimentació artificial. Tot i que la família comptava amb l'aval del comitè d'ètica assistencial de l'hospital, que en un informe no vinculant del 14 de setembre recomanava retirar l'alimentació artificial i instava a considerar la sedació pal·liativa «com a tractament possible i indicat», l'equip de pediatria va negar de forma reiterada que s'estigués aplicant un «sobreesforç terapèutic». El cap del servei fins i tot va remetre al jutge un informe en què defensava aquesta posició, encara que l'hospital va recalcar a la vegada que s'aniria limitant el tractament d'acord amb l'evolució de la malaltia de la nena.

Notícies relacionades

FASE TERMINAL / Una de les complicacions del cas d'Andrea ha sigut que la nena no ha estat connectada a cap aparell mecànic per mantenir-la amb vida i que els seus òrgans, com el cor o els ronyons, han funcionat sense cap ajuda. Al marge de la sonda gàstrica, tampoc ha estat intubada ni ha tingut ajudes per respirar. Aquestes circumstàncies, juntament amb altres, com el fet que la nena pateix una malaltia rara de la qual hi ha poca literatura mèdica, afavoreixen que hi hagi pogut haver discrepàncies sobre si la pacient havia entrat o no en la fase terminal en la qual la llei i els criteris deontològics estableixen que s'ha d'aplicar un tractament pal·liatiu com el que inclou la sedació i la retirada de l'alimentació artificial. Això explica també que el jutge encarregués a l'Institut de Medicina Legal de Galícia (Imelga) visitar l'Andrea per determinar si el seu estat ja era terminal.

Ara, després que l'hospital hagi accedit a la petició dels pares, és poc probable que el jutge dicti alguna resolució sobre el cas, encara que l'advocat dels pares de l'Andrea es va mostrar convençut que en tot cas marcarà un precedent per a altres situacions similars que afecten també menors. L'associació d'usuaris del complex hospitalari compostel·là, al seu torn, va emetre un comunicat en què aplaudeix «la valentia» de la família al reclamar públicament una mort digna per a la seva filla.