COMÈS FA 8 ANYS

El Papa demana obrir un judici canònic per abús sexual en un col·legi de l'Opus Dei de Biscaia

La víctima, que va patir abusos als 12 anys, es querella contra el presumpte pederasta

El papa Francesc.

El papa Francesc.

2
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha demanat que s'instrueixi judici canònic contra un professor i un col·legi biscaí de l'Opus Dei per un presumpte abús sexual a un alumne de 12 anys, comès fa vuit anys.

En una carta que el Papa remet a la família de la víctima datada el desembre del 2014 a la Ciutat del Vaticà, a la qual ha tingut accés Efe, Francesc transmet el seu suport i reconeix que "és molt dura la creu" que han de portar per aquests fets, i demana "al Senyor" que els ajudi "a portar-la".

Els pares d'un noi que va ser alumne del col·legi biscaí Gaztelueta, que forma part de l'obra corporativa de l'Opus Dei, van escriure a Francesc i li van relatar els abusos sexuals que el menor havia patit en aquest col·legi.

Segons avança aquest divendres el diari 'El Mundo', el Papa els va respondre just abans del Nadal de l'any passat amb una targeta manuscrita en què els agraeix la seva carta i la documentació adjunta, alhora que demana al pare del noi que el "senti pròxim" amb la seva oració.

"A més, avui mateix envio la documentació a la Congregació per a la Doctrina de la Fe perquè instrueixin el judici canònic a l'educador i al col·legi però sense molestar el noi", explica Francesc.

La targeta del Papa acaba desitjant a la família "un sant i esperançador 2015".

El cas es va fer públic el gener del 2013, quan el pare de la víctima va explicar en diversos mitjans els abusos que havia patit el menor i la falta de resposta oportuna per part del col·legi, on "ho van negar tot, perquè volen tapar la mala imatge del centre", va retreure llavors el pare.

TRACTAMENT PSIQUIÀTRIC

Va explicar que el seu fill estava en tractament psiquiàtric, i que no podia fer vida normal per les conseqüències derivades dels abusos que havia patit.

Segons va relatar, els presumptes abusos sexuals per part del professor es van cometre en els cursos 2008-09 i 2009-10, quan el seu fill feia primer i segon d'ensenyament secundari obligatori (ESO) i tenia 12-13 anys.

No obstant, la família no va percebre que passés res fins a la primavera del 2011, quan el menor es va negar a anar a l'escola i per això van començar les seves indagacions.

A més, el professor, al seu torn, va promoure, suposadament, que la resta de companys assetgessin la víctima i se'n riguessin amb l'objectiu que l'aïllessin del grup, "cosa que va aconseguir", segons va precisar el pare.

La família havia decidit no denunciar els fets ja que l'estat anímic del menor li hauria impedit afrontar un procés legal.

"Els metges diuen que un procés així li provocaria un retrocés en el seu estat, però quan el meu fill estigui preparat, ho denunciarem, sens dubte", va comentar el 2013.

La Fiscalia Superior del País Basc va incoar diligències d'investigació sobre aquest cas després d'escoltar les declaracions del pare, si bé aquestes es van arxivar.

Notícies relacionades

Segons es va argumentar llavors, els fets semblaven correspondre a la realitat però es va procedir a l'arxivament davant la impossibilitat d'aprofundir en la investigació.

La família de la víctima ha esperat que fos major d'edat i ha presentat una querella criminal en un jutjat de Getxo, segons han confirmat fonts jurídiques, que s'acompanya amb la carta remesa pel papa Francesc.