POLS JUDICIAL ENTRE ELS ECOLOGISTES I LA INDÚSTRIA

Mal semen a Tarragona

Arxivada per tercera vegada una denúncia contra la petroquímica per la deficient qualitat de l'esperma dels homes de la zona El jutge admet el dany, però assenyala múltiples causes

Emissions 8 Els ecologistes denuncien que la contaminació de la petroquímica és la causa del deteriorament del semen a la zona.

Emissions 8 Els ecologistes denuncien que la contaminació de la petroquímica és la causa del deteriorament del semen a la zona. / XAVI MOLINER

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / TARRAGONA

Els ecologistes del grup L'Escurçó de Tarragona no estan disposats a conformar-se amb la sentència del jutge Joaquín Elías Gadea, que ha arxivat per tercera vegada la investigació per conèixer per què més de la meitat dels tarragonins tenen un semen de baixa qualitat, deficient per a la procreació. Estan disposats a recórrer l'acte en què Gadea admet, recolzat en un informe de la Guàrdia Civil, que existeix delicte, però que no hi ha raó per buscar culpables en la important indústria petroquímica establerta a la zona. ¿Per què? El jutge considera que poden existir múltiples causes, a més de la contaminació, per exemple, cita, la roba «especialment cenyida» .

El titular del jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona intenta arxivar una causa que els ecologistes van denunciar el 2010 pels possibles efectes en la població de l'activitat d'un dels pols petroquímics més importants del sud d'Europa. La resolució judicial detalla que s'han identificat més de 180 empreses «que emeten com a producte bàsic, subproducte o producte de rebuig» algunes de les 500 substàncies nocives apuntades en l'estudi clínic que l'Institut Marquès de Ginecologia, de Barcelona, va donar a conèixer el 2002.

«El 53% dels homes de Tarragona presenten un semen que no compleix els paràmetres de normalitat» establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), destacava l'estudi, que també es va realitzar a Barcelona i la Corunya. Els homes de Tarragona són els que més malparats en sortien. Els corunyesos tenien el 28% d'espermatozoides amb bona mobilitat, els barcelonins el 15% i els tarragonins, amb el 6%, tenien la pitjor esperma. A més, l'índex dels seus espermatozoides ràpids estava en el 6,8%, lluny de l'índex de normalitat de més del 25% que estableix l'OMS.

Investigació del Seprona

Amb aquestes dades, els ecologistes van veure un sòlid argument per a la denúncia, que es va reactivar l'any passat a petició del fiscal. El jutge va ordenar als rurals del Seprona de la Guàrdia Civil investigar les nombroses empreses de la zona.

«No pot establir-se clarament la relació causa-efecte entre la qualitat de l'esperma i la contaminació industrial», detalla el jutge. També afegeix que poden existir «altres múltiples causes», com és el citat cas de la roba cenyida, els hàbits alimentaris i el consum de drogues, alcohol i tabac. «Encara que de les actuacions practicades s'infereix l'existència de fet delictiu, no hi ha motius per acusar determinades persones», justifica el jutge.

Recurs a punt

Notícies relacionades

Joan Manel Olivella, de L'Escurçó, va informar ahir que encara no han rebut el text oficial de la resolució judicial. «Però és segur que el recorrerem», va anunciar. «Ens sorprèn la decisió del jutge perquè crec que amb la seva argumentació reforça la nostra demanda: explica que hi ha delicte però que no es pot trobar el culpable», va raonar el dirigent ecologista.

A més a més del seu recurs, els ecologistes pensen en el que probablement presentarà el fiscal. Asseguren, a més a més, que el cas tornaria a obrir-se en el moment en què es presentés una nova prova, cosa que «podria passar en qualsevol moment», afirma Olivella. «De totes maneres, si s'esgota la via penal, farem que el cas es tramiti per la via civil», va sentenciar.