protestes antitaurines previstes

El Toro de la Vega, tradició o barbàrie

El torneig de llancers de la població val·lisoletana de Tordesillas torna a provocar polèmica

Rompesuelas, un toro negre, de 640 quilos de pes, 6 anys i valorat en 6.000 euros, morirà aquest any

El fotògraf banyegat, davant el Toro de la Vega. / EFE

3
Es llegeix en minuts

Rompesuelas té les hores comptades. Aquest toro de sis anys, 640 quilos de pes i valorat en 6.000 euros serà aquest dimarts atacat amb llances fins a la mort durant les festes del Toro de la Vega a Tordesillas (Valladolid). Tradició i barbàrie se citen aquest dimarts. El torneig del Toro de la Vega té un funcionament molt clar. Guanya qui mata el toro. L'objectiu original era provar el valor dels participants davant l'animal en camp obert.  

Els veïns de Tordesillas que defensen aquesta festa asseguren que forma part de la cultura i tradició taurina d'Espanya ja que les primeres referències a aquesta festa daten del 1534. No obstant, el torneig en la seva modalitat tradicional, és a dir matant el toro, va ser prohibit durant uns 20 anys, fins al 1970. Van ser Gregorio Marañón Moya, president de les Setmanes Internacionals del Toro de Lídia de Salamanca, i Antolín de Santiago Juárez, subdirector general de Cultura Popular i Espectacles, els que van avalar l'autorització després de les peticions dels aficionats.

LES REGLES DEL TORNEIG

Segons la normativa del torneig ningú pot molestar el toro, ni abans d'entrar, ni després de sortir dels límits, i si el toro aconsegueix superar els límits sense que cap participant l'hagi tocat, se'l donarà com a vencedor del torneig i serà indultat. 

No obstant, això només ha passat dues vegades. Amb el toro Bonito, el 1993, i amb el toro Presumido, el 1995. Però el final per a aquests dos animals tampoc va ser feliç. El primer va morir com a conseqüència de les ferides sofertes, i el segon va ser abatut d'un tret per un guàrdia civil. 

El torneig del Toro de la Vega, segons les regles, s'ha de celebrar a camp obert i sense cap vehicle present. El 2014 s'hi van inscriure 50 participants, que poden anar a peu o a cavall i proveïts d'una llança. L'animal és deixat anar a prop de la plaça major del poble i corre escortat per la multitud, fins a arribar al camp. L'any passat unes 50.000 persones van assistir a aquesta festa. Tordesillas té 9.000 habitants. Un centenar de defensors dels animals també han anat al torneig i han cridat 'Tordesillas vergonya nacional' i 'assassins'. 

LLUITA CONTRA EL TORNEIG 

A més del toro i els participants, un altre dels elements inseparables d'aquesta festa són les crítiques i les denúncies per part dels defensors dels animals, que la qualifiquen de barbàrie. Els enfrontaments entre partidaris i detractors es repeteixen cada any.

 

Entre els detractors destaca el partit animalista PACMA, que dimarts passat va entregar 120.000 firmes al PSOE perquè prohibeixi el Toro de la Vega, que considera  "símbol del maltractament animal". 

Els animalistes també van exigir al líder socialista Pedro Sánchez una posició clara sobre aquesta celebració. El partit s'oposa a la celebració, però l'alcalde de Tordesillas, José Antonio González Poncela, militant socialista, no en fa cas. Sánchez ha declarat que l'alcalde "no representa el partit": "Nosaltres vam presentar una llei contra el maltractament animal", ha recordat. 

Un centenar d'artistes de renom com Antonio Orozco, El Gran Wyoming, Fran Perea, Reincidentes, Eva Hache o Goyo Jiménez s'han ofert a actuar gratis aquest any si s'elimina el torneig taurí, però no han rebut resposta. La lluita contra el Toro de la Vega va més enllà de les fronteres. El 2014, el PACMA va enviar una petició al Parlament Europeu perquè s'estudiés si el Toro de la Vega incomplia la legislació comunitària. Brussel·les va rebutjar pronunciar-s'hi al considerar-lo una "tradició cultural" competència exclusiva dels estats membres i no de la UE. 

Notícies relacionades

Aquest dimarts, a les onze del matí, Rompesuelos serà per a uns víctima de la barbàrie humana. Per a altres, protagonista de la tradició i la cultura. El debat està servit.