EL DRAMA DEL DEUTE HIPOTECARI

El Govern amplia a 10.000 les vivendes per a desnonats

Parelles sense fills i els més grans de 60 anys podran accedir al fons social

Els bancs asseguren que han renegociat més de 500.000 hipoteques

Protesta contra un desnonament a València, el 2014.

Protesta contra un desnonament a València, el 2014. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

El fons social de vivendes (FSV) que el Govern va crear el gener del 2013 per acollir les famílies que havien perdut la casa arran de l'onada de desnonaments per la crisi econòmica del 2008 tindrà ben aviat gairebé 10.000 pisos, 3.974 més que quan es va constituir. A les vivendes, que aporten un total de 29 entitats financeres, hi podran optar nous col·lectius, com parelles sense fills, més grans de 60 anys i deutors no hipotecaris, que fins ara quedaven exclosos del procés per ocupar un pis per lloguers d'entre 150 i 400 euros al mes durant dos anys.

L'FSV va arrencar amb la promesa de cobrir les necessitats de les famílies que haguessin sigut desallotjades de casa seva per impagament de la hipoteca després del gener del 2008, a més de complir una sèrie de requisits que les entitats socials consideraven excessius.

El Govern va anar ampliant el rang de beneficiaris, però manté que els seus ingressos familiars màxims no poden excedir els 19.000 euros anuals, que havien de tenir menors al seu càrrec o algun membre amb un grau de dependència, aturats sense subsidi, jubilats que haguessin avalat els seus fills i haguessin perdut la seva vivenda o casos de víctimes de la violència masclista. I cap membre de la família podia tenir una vivenda.

NOUS REQUISITS / L'ampliació dels possibles beneficiaris inclourà ara, encara que només per cobrir el 5% de les sol·licituds, persones desallotjades de casa seva per préstecs no hipotecaris, però que compleixin qualsevol dels anteriors requisits més els dos nous de ser parella de fet o matrimoni sense fills o més grans de 60 anys.

L'FSV forma part de les mesures adoptades pel Ministeri d'Economia, que dirigeix Luis de Guindos, per fer front als desnonaments i que s'han hagut de prorrogar sense excepció des que es van aprovar. El febrer passat es va prorrogar per dos anys més la moratòria per a desnonaments dins de la llei de segona oportunitat que va beneficiar unes 14.000 famílies, segons dades de la mateixa llei, tot just el 8% de les víctimes que calculava la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Notícies relacionades

45.000 BENEFICIATS / El Govern considera que la moratòria, les vivendes socials i el codi de bones pràctiques, que obliga els bancs a renegociar la hipoteca abans d'instar el desnonament, han beneficiat unes 45.000 persones, bastantes menys de les 120.000 persones a les quals va calcular que podria rescabalar quan va anunciar les mesures, el 2012. L'oposició, no obstant, va criticar que els requisits per acollir-se a aquests beneficis fossin tan estrictes que els reduïssin per a situacions de pobresa extrema.

Les patronals bancàries AEB, Ceca i Unacc van destacar ahir la seva «àmplia gamma» d'iniciatives en els últims anys per ajudar aquelles famílies amb problemes per afrontar el pagament del seu deute hipotecari, i van estimar en 500.000 les famílies que han vist renegociades i millorades les condicions de la seva hipoteca, a més d'altres no computades que s'han acollit a solucions de dació en pagament o han acceptat quitacions.

Temes:

Desnonaments