REACCIONS ALS CASOS DE CONCA I CASTELLDEFELS

"Cada assassinat masclista és un fracàs del sistema"

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere afirma que hi ha recursos per lluitar contra aquesta plaga

2
Es llegeix en minuts

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, María Ángeles Carmona, ha reconegut que cada assassinat masclista, com el de les dues noies de Conca, representen un "fracàs del sistema".

"Estem consternats per aquesta terrible notícia. Les actuacions estan sota secret de sumari però el principal sospitós és l'exparella d'una d'elles i, si es confirmés que va cometre aquest vil assassinat, no hi ha més remei que admetre que el sistema ha fallat; cada un dels assassinats és un fracàs del sistema hi hagi hagut denúncia prèvia o no", ha explicat Carmona en una entrevista a la Ser.

Carmona s'ha referit igualment a la mort d'una altra dona a Casteldefells presumptament assassinada també per la seva exparella. Per la presidenta de l'Observatori és prioritari "conscienciar tota la societat i formar les parelles més joves perquè detectin quins són els primers senyals de violència de gènere per poder tallar l'escala de violència que sol començar de forma molt subtil i poder continuar fins als casos més greus".

Per a això, la presidenta de l'Observatori considera fonamental "el suport institucional, de familiars i amics a les persones que estan patint perquè la denúncia és l'única manera que funcioni el sistema i que s'activin mecanismes de protecció". Per María Ángeles Camona el "procediment és molt difícil i molt dur per a les dones en aquesta situació i s'han de sentir recolzades".

No declarar contra l'agressor

Pel que fa a la consideració de la fiscal adscrita a la Sala contra la Violència sobre la Dona, Teresa Peramato, que a la víctima de violència masclista no se li reconegui la possibilitat de no declarar contra el seu agressor, Carmona ha assegurat que diversos estudis realitzats a l'Observatori ja apunten aquesta possibilitat i "s'ha sol·licitat en diverses ocasions aquesta modificació".

Notícies relacionades

No obstant, ha admès que "alguns sectors entenen que la dona ha de ser lliure de decidir tenir o no aquest benefici que tenen la resta de parents". En la seva opinió, "l'important és que la dona se senti informada i recolzada al llarg de tot el procediment perquè pugui continuar amb totes les garanties de seguretat".

Sobre la disponibilitat de recursos contra la violència de gènere, ha assegurat que "Espanya en té moltíssims i que cada any es va apostant per ampliar-los", encara que ha defensat la necessitat d'una millor coordinació i integració dels sistemes informàtics. "Es poden fer moltes coses sense inversions econòmiques. La dona ha de saber els recursos que hi ha disposats a ajudar-la i poder sortir de la violència de gènere", ha conclòs.