Les colònies són un dret

La Fundació Catalana de l'Esplai ofereix aquest estiu unes mil tandes de casals, campaments i rutes, i amplia la seva oferta de beques perquè cap nen es quedi sense participar en les activitats

L’HORA DE DINAR.Un grup de nens fan l’àpat del migdia al Club d’Esplai Bellvitge.

L’HORA DE DINAR.Un grup de nens fan l’àpat del migdia al Club d’Esplai Bellvitge. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S'acaba l'escola, arriba l'estiu i, com cada any, casals, colònies, campaments i camps de treball es converteixen en l'opció de molts nens per passar els dies d'estiu amb altres companys i realitzar activitats que els permeten fer amics nous, aprendre a espavilar-se i a conviure lluny de les seves famílies. Depenent de la situació socioeconòmica de cada família, els casals poden ser un element d'oci i diversió o bé la manera que tenen moltes famílies d'assegurar que els seus fills estan atesos quan no van a classe i que poden fer tres àpats al dia. Sigui quina sigui la seva situació, els xavals comparteixen activitats i es barregen durant les activitats.

«Oferim educació en el temps d'oci, que és un espai que no està cobert per l'administració i que podria arribar a ser un espai d'exclusió, perquè hi ha famílies que no s'ho poden permetre. Aquesta diferència entre nens arriba a la seva màxima expressió quan s'acaba l'escola a l'estiu. Als casals els nens estan ocupats i, a més, poden menjar», explica Josep Maria Valls, de la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai). La campanya d'activitats d'estiu de l'entitat inclou gairebé mil tandes de colònies, casals, campaments, rutes i camps de treball amb un total de 60.000 places. Totes aquestes activitats es desenvolupen en els més de 80 esplais federats i projectes d'oci amb què col·laboren, tot i que la fundació també organitza activitats directament. A més, Fundesplai compta amb beques perquè les famílies afectades per la crisi també puguin inscriure els seus fills a les activitats.

Més peticions de beca

La campanya d'aquest any es diu Un estiu per a tothom! i ja el nom remarca la voluntat de Fundesplai de garantir que tots els nens puguin accedir a les activitats, sigui quina sigui la seva condició socioeconòmica. Aquest any l'entitat ha rebut 5.300 peticions de beques, un 17% més que l'any passat i cinc vegades més que l'any 2010.

S'ha de destacar també que aquest any Fundesplai ha ampliat el nombre de places d'activitats durant els mesos d'agost i la primera quinzena de setembre, amb l'objectiu de garantir l'atenció alimentària de molts nens. Es tracta de casals normals però en què es reserven places a nens que durant el curs es beneficien de les beques de menjador escolar, al juliol participen en casals on se'ls dóna menjar, però que durant l'agost i els primers dies de setembre podrien quedar desatesos.

«Volem donar resposta als nens i a les seves necessitats però d'una manera subtil. No volem que això es converteixi en un gueto. Volem que l'estiu sigui per a tots i per això en les nostres activitats es barregen nens que viuen situacions diferents», explica Xavier Castellano, director del Club d'Esplai Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, un centre inaugurat l'any 1980 i un dels pioners en aquest tipus d'activitats per a nens.

La família tipus que sol·licita beques per a les activitats d'estiu és una família autòctona, amb un o dos fills, monoparental en un percentatge molt elevat dels casos, i que en tres de cada quatre casos pateix els estralls de l'atur. «Hi ha famílies amb diners que no tenen problemes per portar els seus nens a l'activitat que vulguin fer. Hi ha gent molt pobra que arriba derivada dels serveis socials. I entre aquests dos extrems hi ha un gruix de famílies que no es veuen a elles mateixes com a usuàries dels serveis socials però que són famílies que estan afectades en diferent mesura per la crisi. Per a ells també estan pensades les ajudes», explica Castellano.

Amb aquesta política de beques

Notícies relacionades

-que compta amb una demanda que està augmentant any rere any- Fundesplai treballa perquè l'oci no sigui motiu d'exclusió i no afavoreixi les diferències entre els nens de diferents famílies. «La pobresa infantil està passant aquí i ara i per això ens mobilitzem. No podem esperar que passi la crisi per fer les activitats per als nens perquè quan passi la crisi aquests nens ja seran grans», explica Josep Maria Valls, de Fundesplai.

La fundació compta amb 300.000 euros destinats a beques gestionades directament per l'entitat. A més, els centres d'esplai adherits també poden rebre ajudes per altres vies. Però Fundesplai fa una crida als particulars que també vulguin aportar el seu granet de sorra per a la campanya de beques de les seves activitats. Aquells que vulguin col·laborar poden fer-ho a través de www.fundesplai.org, trucant al telèfon 902 10 40 30 o fent un microdonatiu enviant un SMS al 28034 amb la paraula FUNDESPLAI (es dóna l'import íntegre de la trucada, que és d'1,20 euros).