ACCIDENT FATÍDIC A L'ÀSIA CENTRAL

Una allau mata a Kirguizistan tres alpinistes d'una cordada catalana

Els joves, muntanyencs d'elit, escalaven l'Ak-Too, de 4.620 metres

D’esquerra a dreta, els alpinistes que van perdre la vida Pol Rodríguez, Àlex Vicedo i Josep Cotrina.

D’esquerra a dreta, els alpinistes que van perdre la vida Pol Rodríguez, Àlex Vicedo i Josep Cotrina.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

«Un fet fatídic fruit de l'atzar». Els responsables de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) van qualificar ahir d'aquesta manera «l'accident imprevisible» que diumenge va acabar amb la vida de tres joves alpinistes d'elit, dos de catalans i un de valencià. Una allau de neu o de gel els va arrencar de la paret que estaven escalant sense que la resta dels seus companys poguessin fer res per evitar-ho. El succés es va produir a la vora del cim de l'Ak-Too, un pic de 4.620 metres d'altura situat al parc nacional d'Ala-Arxa, al Kirguizistan, un muntanyós país de l'Àsia central que té frontera amb la Xina.

Els morts són Àlex Vicedo, de 24 anys, veí d'Ontinyent (València) i membre de l'Associació Esportiva Pallars; Josep (Jos) Cotrina, de 24 anys i natural de Ripoll, pertanyent al Grup Excursionista i Esportiu Gironí, i el tarragoní Pol Rodríguez, que ahir hauria complert 19 anys, integrant de l'Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista. Tots tres formaven part d'una expedició del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC), l'organisme creat per la FEEC fa 13 anys amb el propòsit de formar joves alpinistes i crear un equip d'alt nivell reconegut oficialment pel Consell

Català de l'Esport.

FORMACIÓ ESPORTIVA / L'expedició, integrada per una desena d'alpinistes i encapçalada pel director del CTAC, Toti Valés, va sortir el dia 16 de Barce-lona cap al Kirguizistan, on tenia previst efectuar una estada d'aproximadament un mes per millorar la seva formació esportiva. «El grup es va dividir en tres cordades, cosa completament normal, i va ser la cordada formada per l'Àlex, el Josep i el Pol la que va ser sorpresa per una allau en plena trajectòria d'ascensió. L'allau els va arrencar de la paret i van morir. És tot el que sabem», va declarar ahir en roda de premsa el responsable tècnic del CTAC, Elies Coll.

El president de la FEEC, Jordi Merino, va explicar que els cossos dels tres alpinistes, juntament amb la resta dels membres de l'expedició, ja es troben a Bixkek, la capital del Kirguizistan, i ara s'està treballant per procedir a repatriar-los. «Des del mateix diumenge, la federació està portant a terme gestions, d'una banda amb l'ambaixada d'Espanya al Kazakhstan (país veí al Kirguizistan) i d'una altra, amb la companyia asseguradora amb l'objectiu d'agilitzar la repatriació, perquè la documentació està en rus i s'ha de traduir. S'han efectuat correctament tots els tràmits i estem pendents dels visats per portar els cossos tan aviat com puguem», va afegir Merino, que va recordar que no hi ha vols regulars a la zona de l'accident.

Notícies relacionades

«Són esportistes que, malgrat la seva joventut, tenen una vasta experiència en escalada i muntanya i que han sigut seleccionats per fer cursos de dos anys al CTAC», va destacar Coll. Fonts de la FEEC van explicar que la formació comprèn activitats com ara escalada en roca i en gel, esquí de muntanya, psicologia esportiva, tècniques d'autorescat, prevenció de lesions, nivologia, nutrició, elaboració d'entrenaments, formació hivernal (construcció d'iglús i coves de neu) i expedicions d'alta muntanya amb l'objectiu que puguin realitzar en el futur activitats alpinístiques d'alt nivell, «tenint en compte sempre que es tracta d'una disciplina perillosa», en què el risc de patir un accident és molt elevat.

«L'any passat vam anar al Perú i aquest any havíem escollit el Kirguizistan perquè és un país poc conegut i molt muntanyós, fet que suposava un al·licient per als esportistes», va detallar Coll.

Temes:

Kirguizistan