ACCIDENT MORTAL

Moren tres alpinistes catalans atrapats per una allau a Kirguizistan

Les víctimes formaven part d'una expedició tècnica de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

La situació del Kirguizistan.

La situació del Kirguizistan.

2
Es llegeix en minuts

Tres joves alpinistes catalans han mort aquest diumenge atrapats en una allau durant una expedició al Kirguizistan. Tots tres formaven part d'una expedició del centre de tecnificació de l'alpinisme de Catalunya (CTAC) de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Les víctimes són Àlex V. C., de 24 anys, veí d’Ontinyent (València) i membre de l'Associació Esportiva Pallars; Josep C. C., de 24 anys, resident a Ripoll i membre del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG); i Pol R. V., de 18 anys, que vivia a Tarragona i era membre de l'Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista, segons informa la FEEC.

L'allau que va provocar l'accident mortal es va produir durant la tarda (hora catalana) de diumenge quan els membres del grup es trobaven escalant una paret a Kirguizistan. La resta del grup, set membres en total, es troba bé físicament, segons la FEEC.  

L'expedició va sortir de Barcelona el dia 16 i tenia previst tornar el 15 de juliol. Els cadàvers dels tres alpinistes han arribat aquest dilluns a Bistek, la capital d'aquest país de l'Àsia Central, a l'espera de ser repatriats. El president del FEEC, Jordi Merino, ha explicat que el rescat dels alpinistes, que van morir dissabte i que formaven una cordada, ha durat unes 10 hores i ha comptat amb el suport d'helicòpters.

Merino ha assenyalat que el rescat ha sigut "molt ràpid" i ha explicat que no hi ha data per repatriar els cadàvers, perquè s'han de traduir els documents al rus per obtenir els visats de sortida i no hi ha vol regular directe entre Biztek i Espanya. També ha indicat que l'expedició ha sigut cancel·lada i que la resta dels membres, tots ells il·lesos, tornarà tan aviat com pugui.

Tant el president de la FEEC com Elies Coll, el director del CTAC, centre d'alpinisme d'elit al qual pertanyien les tres víctimes, han coincidit a insistir que es tracta d'un "fet desgraciat", "imprevisible" i fruit de l'atzar.

També han ressaltat que, tot i ser joves, eren tots alpinistes "preparats i experimentats", que no es tracta d'"un accident de gent principiant" sinó "experimentada", ha subratllat Coll, que ha explicat que Pol Rodriguez, el més jove, hauria fet 19 anys aquest dilluns.

Coll ha explicat que per formar-se al CTAC s'ha de superar una selecció d'accés, una proves tècniques i tenir un currículum que acrediti una "vasta experiència" en alpinisme.

Jordi Coll, que va rebre la trucada del cap d'expedició Toti Valés, que el va avisar de la mort dels tres membres de l'expedició ahir a la tarda, ha explicat que els 10 alpinistes feia una setmana que eren a Kirguizistan i tenien l'objectiu d'obrir noves vies d'escalada. A més, ha explicat que els alpinistes s'havien dividit en diverses cordades en el primer dia d'ascensió a l'AK-Too (4.620 m), però no ha pogut precisar la dificultat de la ruta elegida per les víctimes ni si estaven obrint una nova via.

Notícies relacionades

També ha explicat que, pel que s'ha pogut saber pels companys d'expedició, una allau o una purga de neu va arrencar els tres alpinistes de la paret vertical que estaven escalant.

Quatre dels set alpinistes il·lesos han coordinat les tasques de rescat, i els altres tres s'han traslladat a la capital per coordinar els tràmits burocràtics amb l'ajuda del consolat d'Espanya a Kirguizistan, l'ambaixada espanyola de Kazakhstan, país veí, i l'asseguradora de l'expedició. 

Temes:

Kirguizistan