Detonada una mina de la segona guerra mundial mar endins, a la costa de Roses

Un equip de l'Armada destrueix l'artefacte, de 200 quilos i 80 centímetres de diàmetre

El moment de l’explosió de la mina, mar endins, trobada a Roses.

El moment de l’explosió de la mina, mar endins, trobada a Roses. / EFE / ROBIN TOWNSEND

1
Es llegeix en minuts

Un equip d'artificiers de l'Armada han destruït aquest dimarts mar endins, davant de la platja de l'Almadrava de Roses (Alt Empordà), una mina d'Orinc alemanya de la segona guerra mundial, d'uns 200 quilos i 80 centímetres de diàmetre.

La mina va ser localitzada dilluns per un grup de bussejadors de la Guàrdia Civil en una de les inspeccions de protecció de la flora submarina i immediatament es va activar el protocol d'actuació per destruir-la. 

UNA OPERACIÓ DE SET HORES

Els treballs per eliminar la mina han començat cap a les deu del matí i han durat fins a les cinc de la tarda tocades, quan els artificiers han volat la mina amb una càrrega de baixa intensitat.

Cap a les 11.00 hores, els efectius han col·locat una espècie de globus a la mina per reflotar-la i traslladar-la mar endins, perquè era a 30 metres de la costa. Però a causa del mal estat de la carcassa de ferro de la mina --molt deteriorada--, s'ha desprès del tambor amb l'explosiu i s'ha hagut de repetir l'operació, segons ha explicat la Guàrdia Civil.

25 ARTEFACTES, EN VINT ANYS

Notícies relacionades

En el segon intent, s'han utilitzat dos globus manuals per poder elevar la mina, que finalment, ha sigut traslladada fins a uns 900 metres de la línia de la platja. Una vegada allà, en un fons de 24 metres, s'ha col·locat la càrrega, que al detonar ha descompost l'explosiu de la mina, cosa que ha causat que l'explosió fos mínima.

Des deñ 1996, s'han trobat 25 mines d'Orinc, en diverses poblacions de la costa Brava com el Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell.