La detecció d'una malaltia

Creences falses posen de moda els aliments sense gluten

1
Es llegeix en minuts
À. G. / BARCELONA

La tendència a escollir els aliments que no contenen gluten sense patir celiaquia, com a complement d'una dieta per aprimar-se, o per millorar el rendiment esportiu, està encarint els productes elaborats per a persones celíaques, assegura Olga Cuesta, presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya (ACC). Cuesta nega que els aliments per a celíacs tinguin una funció aprimadora. «Passa tot al contrari: engreixen més que els normals -assegura-. I és que per aconseguir que unes magdalenes sense gluten adquireixin l'esponjositat i la textura de les habituals, s'han d'elaborar amb fins a 12 ingredients diferents, i contenen més calories». També s'ha difós la idea que evitant el gluten en la dieta s'adquireix una capacitat intel·lectual més gran i més lucidesa. «No hi ha cap evidència científica que demostri que això és així», prossegueix Cuesta, que també nega que les galetes sense gluten afavoreixin la fertilitat i els embarassos. «El que passa és que la celiaquia té entre les seves conseqüències una possible infertilitat, i hi ha qui s'ha confós amb aquest detall», afirma la presidenta de l'ACC.

«Que els aliments sense gluten es posin de moda ens perjudica, perquè crea confusió als restaurants, que ofereixen plats suposadament per a celíacs elaborats sense vigilar la contaminació amb altres que sí que contenen farines», adverteix Cuesta.