TERÀPIES ONCOLÒGIQUES

Teknon reobre l'equip de radioteràpia més precís

El Novalis és de gran eficàcia en el tractament de tumors petits

Miralbell, davant la màquina de Teknon ara recuperada.

Miralbell, davant la màquina de Teknon ara recuperada. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
MARÍA G. SAN NARCISO / BARCELONA

La nova direcció de l'hospital Tek-non de Barcelona ha decidit reobrir el seu Novalis, un equip de radioteràpia que s'aplica en patologies que necessiten tècniques de gran precisió i alta dosi de radiació. La decisió s'ha pres després que el setembre del 2014 l'antic grup rector decidís tancar-lo per suposats problemes de rendibilitat. «La direcció actual es va adonar que l'havia de reobrir perquè és útil, dóna prestigi i a més a més sí que resulta rendible», explica Raimon Miralbell, director de radiooncologia de l'Institut Oncològic Teknon.

Diversos pacients no han trigat gaire a tornar a posar-se sota aquest tractament de radioteràpia, que feia temps que esperaven. «Fa una setmana que va a tot gas», prossegueix el doctor Miralbell.

La màquina, de la marca Novalis, ofereix «alta precisió combinada amb el tractament guiat per la imatge», resumeix el doctor. Aquest aparell té un límit de mida: com més gros és el volum a tractar menor és la precisió. Per això s'aplica en lesions de petites dimensions, com és el cas del tumor de pròstata. «És un òrgan molt petit. Deu fer uns tres o quatre centímetres. Gràcies a això, a més, podem individualitzar a dins i distingir què és un tumor i què no ho és». També s'utilitza, per exemple, en micrometàstasi.

Amb el sistema Novalis, que a més a més és indolor, «s'apliquen dosi molt elevades, i altament curatives, durant molt pocs dies». D'aquesta manera, es redueix el temps de tractament, que passa de 40 sessions de radioteràpia aplicades en diverses setmanes a només cinc dies.

Notícies relacionades

La màquina es va instal·lar el 2001 a Barcelona, que va ser la tercera ciutat a Europa a tenir-la a disposició dels pacients. Des d'aleshores l'equip ha anat recollint progressos. «Hem desenvolupat tècniques que no eren conegudes i que ens ha permès avançar molt», assegura Miralbell.

El doctor, que també és professor de la Universitat de Ginebra, organitza dissabte que ve el simposi del Grup d'Investigació de Radiocirurgia per al Càncer de Pròstata, Novalis Circle, que s'encarrega d'estudiar les possibilitats de la radioteràpia focalitzada. D'aquest estudi, que es va posar en marxa el 2012 i per tant encara es troba en les fases inicials, ja se'n tenen alguns resultats preliminars. S'ha vist, per exemple, que els efectes secundaris són pràcticament absents. «La hipòtesi de donar més dosis amb menys efectes secundaris es compleix», ressalta Miralbell.