REIVINDICACIÓ DE LA CULTURA TAURINA DE LES TERRES DE L'EBRE

Milers de persones defensen a Amposta tots els correbous

La marxa va reclamar legalitzar els bous a la mar i les temptes amb públic

La protesta, de to festiu, va comptar amb representants de CiU, ERC, PP i PSC

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / AMPOSTA

Amposta va viure ahir la manifestació més massiva que hagi tingut lloc a les Terres de l'Ebre en defensa dels bous en les seves diverses modalitats, una de les quals ha sigut posada en qüestió des del flanc jurídic, fet que amenaça la seva continuïtat. Es tracta dels bous a la mar, amb una sentència que els considera exclosos del marc legal. La marxa també va exigir que es legalitzin les temptes amb públic que portaven a terme algunes ramaderies d'Alfara de Carles -llargament ovacionades en la marxa- fins que la justícia les va suspendre. Unes 5.000 persones segons fonts policials -fins a 10.000 segons l'organització- van reclamar la pervivència d'aquestes propostes taurines, i també d'altres modalitats de correbous en el punt de mira, com el bou embolat i el capllaçat, i una resposta del Departament de Cultura de la Generalitat a la seva petició que els bous siguin declarats element festiu i patrimonial d'interès nacional.

«N'estem farts, no podem suportar més aquesta situació. Amb aquesta manifestació donem un cop sobre la taula i demostrem que volem els bous i els defensem», va exclamar Santi Albiol, secretari de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, entitat convocant de la marxa.

L'intent frustrat al Parlament, on el PSC no va aconseguir el suport necessari a la seva esmena a l'abolició de la tauromàquia per blindar legalment els espectacles taurins per a turistes que s'estaven realitzant a Alfara de Carles, o la sentència judicial que estima il·legals els bous a la mar i obliga la Generalitat a obrir expedients sancionadors als organitzadors, han sigut els dos últims motius que van impulsar la manifestació d'ahir.

CRÍTIQUES CONTÍNUES 

Notícies relacionades

«Volem solucions immediates», va apuntar Albiol. I és que tant les penyes com les comissions i el gruix dels participants van fer notar el seu disgust pel fet que els bous siguin contínuament focus de crítiques i objecte d'atacs de les entitats defensores dels animals.

A la marxa, que va transcórrer en un to festiu pels carrers d'Amposta, s'hi van unir nombrosos alcaldes de la zona i representants polítics de CiU, el PSC, ERC, el PP i Societat Civil Catalana. També va rebre el suport d'entitats taurines d'altres punts de Catalunya, Aragó i el País Valencià. «Els toros tenien més afició a Barcelona que a Madrid. Espero que el Tribunal Constitucional ens doni la raó i que en les pròximes festes de la Mercè puguem tornar a fer corrides a Barcelona», va aprofitar per reclamar l'extorero Antonio Martí, arribat des de Cornellà.