AVAL TEMPORAL A UN VETO

El TC dóna una treva a la llei catalana 'antifracking'

El Govern aplaudeix la decisió que permet mantenir la prohibició de la fractura hidràulica

Protesta pel ’fracking’ davant del Parlament.

Protesta pel ’fracking’ davant del Parlament. / ACN / ALEIX MOLDES

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

Malgrat que temporal, el Tribunal Constitucional (TC) ha atorgat un petit triomf a la Generalitat a l'aixecar la suspensió de la normativa catalana que regula la fractura hidràulica o fracking per a l'obtenció de gas i petroli. Després de ser recorreguda per l'Executiu central, la norma que prohibia aquesta tècnica en territori català va quedar suspesa des del novembre passat.

La Conselleria d'Empresa celebra que s'hagi aixecat la suspensió de l'article 167.1 de la llei 2/2014, d'acompanyament dels pressupostos del 2014, que prohibeix aquestes prospeccions en sòl no urbanitzable «quan puguin tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona».

Tot i que el Tribunal Constitucional encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la demanda, interposada pel Govern central, la mesura facilita la feina de la Generalitat, segons la conselleria que dirigeix Felip Puig. El Tribunal Constitucional entén que no es donen les circumstàncies per suspendre la llei i, per tant, el fracking segueix prohibit a Catalunya.

L'Executiu català ha manifestat en tot moment la seva voluntat de prohibir aquesta tècnica d'obtenció de gas i petroli a Catalunya, fins i tot encara que el Constitucional acabi anul·lant la seva regulació. Al Govern estan convençuts que, arribat aquest cas, trobarien les fórmules per mantenir el veto a la fractura hidràulica.

La perspectiva catalana és totalment oposada a la del Govern central. Mitjançant una reforma de la llei d'hidrocarburs, el Ministeri d'Indústria va introduir un nou impost a la producció i explotació de petroli i gas.

Notícies relacionades

Per reduir les reticències dels territoris, la norma aprovada pel Govern establia que una part de la recaptació fos per a les autonomies on es produeixi l'activitat, així com els ajuntaments. Els propietaris dels sòls en què s'instal·lin les explotacions també rebran fins a l'1% del valor del que han obtingut mentre duri la concessió, segons aquesta normativa.

Catalunya no és l'única comunitat autònoma que va decidir vetar aquesta tècnica per obtenir hidrocarburs. També Cantàbria, Navarra i la Rioja la van prohibir als seus territoris. En tots els casos, el Govern central va recórrer davant el Constitucional, que ja li ha donat la raó en tres dels quatre casos.

Temes:

Fracking