MEDI AMBIENT

Brussel·les expedienta Espanya per l'impacte del dragatge del Guadalquivir a Doñana

En absència d'una resposta satisfactòria podria portar la denúncia al Tribunal de Justícia de Luxemburg

Flamencs  als aiguamolls de Doñana.

Flamencs als aiguamolls de Doñana. / CSIC / VICTORIA MUÑOZ

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea ha enviat aquest dijous un dictamen motivat a Espanya, segona fase d'un procediment d'infracció, per considerar que no ha examinat en detall, tal com exigeixen les normes de la UE, l'impacte mediambiental del dragatge de l'últim tram del riu Guadalquivir i en particular els efectes negatius sobre els espais protegits pròxims, com el parc natural de Doñana.

Les autoritats espanyoles disposen ara d'un termini de dos mesos per adoptar mesures correctives. En absència d'una resposta satisfactòria, l'Executiu comunitari podria portar Espanya davant el Tribunal de Justícia de Luxemburg.

En el seu dictamen motivat, l'Executiu comunitari demana a Espanya "prudència" en la modernització de l'accés marítim al port de Sevilla, i que torni a avaluar els possibles efectes negatius a Doñana i en altres zones protegides per la xarxa Natura 2000.

Notícies relacionades

Brussel·les es remet a un estudi científic portat a terme recentment per les autoritats espanyoles que indica que "el dragatge del canal de navegació tindria efectes negatius greus sobre la forma de l'estuari i la seva biodiversitat, que repercutirien sobre els llocs naturals protegits veïns".

La Directiva d'Hàbitat de la UE exigeix que tot projecte susceptible de tenir un efecte significatiu sobre un lloc protegit ha de ser objecte d'una avaluació d'impacte apropiada. La norma autoritza, per raons imperatives d'interès públic major, la realització de projectes que hagin rebut una avaluació negativa, però en aquest cas exigeix mesures compensatòries per als espais protegits.