reforma universitària polèmica

Els estudiants inicien 2 dies de vaga contra els graus de 3 anys

Els professors de la Universitat de Barcelona se sumen a l'aturada de demà

La protesta d'alumnes d'institut i universitat serà més gran a Catalunya dijous

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Estudiants universitaris van ocupar ahir el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) i el de la Pompeu Fabra (UPF) com a acció prèvia a les jornades de vaga d'alumnes d'universitat i d'institut convocades per avui i demà, dia aquest últim en què també estan convocades manifestacions a tot Espanya. Exigeixen que es paralitzi la reforma estatal que permetrà que les universitats ofereixin graus de tres anys i màsters d'entre un i dos.

Uns 40 estudiants van irrompre a les 11.30 hores al rectorat de la UPF, on van demanar parlar amb el rector del centre, Jaume Casals, que va rebre una delegació de quatre estudiants per escoltar les seves reclamacions. Des del Twitter del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), anunciaven que també havien aconseguit entrar al rectorat de la UB, on van penjar una pancarta amb el lema «no al 3+2».

Des del Sindicat d'Estudiants fan una crida a una «resposta massiva», tant avui com demà, per exigir que el Govern derogui el decret d'ordenació que permetrà a les universitats crear graus de tres anys de durada. Segons aquest sindicat, la reforma «pretén la completa privatització de la universitat pública i que només tinguin un títol universitari els que puguin cursar dos anys de màster, i es gastin milers d'euros per a més benefici dels empresaris de les universitats privades».

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, amb molta més força a Catalunya que el Sindicat d'Estudiants, també convoca la vaga en instituts i universitats, però només per demà, dijous. Aquesta entitat independentista vol que sigui «el dia de lluita descentralitzada per una educació digna en una terra lliure».

ELS DOCENTS DE LA UB S'HI SUMEN / Els professors de la UB es van sumar ahir a la vaga convocada per dijous per considerar que l'anomenat 3+2 «suposarà un pas més en el procés d'elitització i privatització» de la universitat, però també per denunciar les «condicions d'extrema precarietat laboral de prop del 40% de la plantilla de personal docent i investigador».

Aquests ensenyants al·leguen que hi ha «un abús de la figura del professor temporal que reverteix en una situació laboral precària i insostenible». Per això reivindiquen «salaris més justos» i denuncien que molts docents cobren sous per sota del «llindar de la pobresa».

Notícies relacionades

La vaga compta amb el suport de sindicats com Comissions Obreres (CCOO), la Confederació de Sindicats de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament (STEs-i) i de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT (FEDE-UGT). Els secretaris d'universitat de la UGT i CCOO, Ramón Sans i Julio Serrano, van demanar ahir als professors que facilitin el dret a vaga dels seus alumnes i que no posin traves posant exàmens o proves. La Plataforma Estatal per l'Escola Pública també va mostrar el seu suport a aquesta jornada.

Des que es va aprovar el decret, el 30 de gener passat, s'han recollit més de 120.000 firmes a la plataforma Change.org per exigir al Ministeri d'Educació que «retiri immediatament» la norma.