LA NEGOCIACIÓ AMB LES FARMACÈUTIQUES

Guanyar temps per abaixar el cost

El Govern aconseguirà pagar menys als laboratoris al proporcionar amb retrard els nous medicaments

2
Es llegeix en minuts
M. V. / MADRID

El retard amb què Espanya s'ha plantejat la incorporació dels fàrmacs d'última generació al sistema sanitari públic no és res que s'aparti gaire de l'intent de guanyar temps per aconseguir rebaixar els desorbitats preus que exigeixen les farmacèutiques. L'aprovació dels criteris més generosos en l'administració d'aquestes medicines que obtenen percentatges de curació del 90% coincidirà molt probablement, la primera setmana de març, amb el tancament de les negociacions amb diversos laboratoris que s'espera que suposaran un estalvi substancial de costos.

El primer medicament d'última generació aprovat per les autoritats sanitàries europees no va ser admès per Espanya fins al mes d'agost passat. Després de llargues negociacions amb la farmacèutica Gillead, el Sofosbuvir es va incorporar al sistema sanitari a un preu astronòmic. Aquest medicament s'administra combinat amb altres fàrmacs, cosa que eleva encara més la factura. Segons va reconèixer el secretari general del Ministeri de Sanitat, Rubén Moreno, un tractament estàndard de 12 setmanes surt per més de 45.000 euros.

Des de l'agost s'han aprovat un parell de fàrmacs similars més amb un cost també semblant, però totes les esperances estan posades en tres nous fàrmacs més que inclouen de fàbrica la combinació final, cosa que comporta un estalvi important. Fonts del ministeri han assegurat que les negociacions estan pendents tan sols d'alguns serrells. Estaran a punt per afrontar l'increment de pacients tractats inclòs en el pla estratègic.

Els preus que les farmacèutiques pretenen cobrar pels seus descobriments havien creat situacions dramàtiques fins al moment als països més pobres, però amb l'hepatitis C, s'ha produït un salt qualitatiu que ha situat també els sistemes sanitaris dels països rics entre l'espasa i la paret.

Notícies relacionades

OFERTA DE NEGOCIACIÓ EUROPEA  / Els països europeus han negociat fins ara cadascun pel seu compte. Més d'un any després d'haver-se aprovat el primer fàrmac, la Comissió Europa oferia ahir als països membres unir-se en un mecanisme de negociació conjunta. Cosa que França ja havia proposat poc abans de l 'estiu passat i que no va prosperar per l'oposició d'Espanya, entre altres països.

L'oenagé Metges del Món va presentar la setmana passada un recurs d'impugnació contra el Sofosbuvir davant l'Oficina Europea de Patents. Havia presentat iniciatives idèntiques al Brasil i l'Índia però mai en països desenvolupats. Si el procés tingués èxit, el medicament entraria en competència amb versions genèriques, cosa que en reduiria el preu fins als 88 euros, segons els càlculs de l'organització humanitària.

Temes:

Hepatitis C