Uralita haurà d'indemnitzar per quatre casos d'intoxicació per amiant

Es tracta de dones que van desenvolupar malalties pulmonars greus rentant la roba dels seus marits, treballadors de l'empresa

1
Es llegeix en minuts

Un jutjat de Madrid ha condemnat Uralita a indemnitzar familiars de quatre dones, els marits de les quals van treballar a la seva planta de Cerdanyola del Vallès entre el 1971 i el 1977 i que van resultar afectades per l'amiant, i ha desestimat la demanda de 17 veïns d'aquesta localitat.

La sentència, contra la qual es pot presentar recurs, obliga l'empresa a pagar una indemnització de 704.088,39 euros als familiars d'aquestes quatre dones, que van morir "per patologies relacionades amb l'amiant, dues d'asbestosi pulmonar i dues de mesotelioma maligne".

Segons la sentència, aquestes dones haurien inhalat la pols d'amiant al rentar la roba de treball dels seus marits als seus domicilis particulars. No obstant, Uralita ja ha anunciat que recorrerà aquesta sentència perquè fins al 1982 "no hi havia cap normativa sobre el rentat de roba".

La sentència no reconeix el dret exigit per part de 17 veïns de la localitat que també van denunciar l'empresa pels efectes que la seva activitat tenia als municipis de Cerdanyola i Ripollet, i que reclamaven fins a 5,7 milions d'euros.

Material popular

Uralita va operar entre el 1907 i el 1997 a l'actual barri de la Farigola de Cerdanyola del Vallès, des d'on s'hauria emès pols d'amiant, altament tòxic, als seus voltants, i va afectar principalment els municipis de Cerdanyola i Ripollet.

El material es va fer molt popular, sobretot en aquesta zona del Vallès, on s'utilitzava per a diferents finalitats, des de tapar sots als carrers fins a evitar que sortissin males herbes als jardins.

Notícies relacionades

El seu ús es va estendre i amb el pas del temps moltes persones van desenvolupar malalties vinculades amb les vies respiratòries, cosa que es va relacionar directament amb l'activitat de l'empresa al Vallès.

No obstant, Uralita ha reiterat que la companyia va respectar la legislació específica i assegura que "va ser pionera en l'adopció de diverses mesures de prevenció que va posar en marxa el 1977, això és, cinc anys abans que entrés en vigor la normativa espanyola del 1982" i sis anys abans de les primeres recomanacions de l'OIT i de la CEE.