DANYS AL VALLÈS

Terrassa xifra en més de 100.000 els arbres caiguts pel vendaval del 9 desembre

El consistori calcula que retirar-los costarà prop de 900.000 euros

Arbre caigut al Parc Audiovisual de Terrassa.

Arbre caigut al Parc Audiovisual de Terrassa. / RAIMON BUFI

1
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Terrassa xifra en uns 118.000 els arbres afectats pel vendaval que va afectar el Vallès el mes de desembre passat i que va provocar la mort de dues persones a la cocapital comarcal.

En el marc del Consell Municipal de Medi Ambient, el consistori ha presentat la valoració dels danys ocasionats pel vent en l'entorn natural de la ciutat.

Els càlculs a partir de la superfície afectada revelen que, entre boscos públics, finques privades, camins i senders, el vent va fer caure uns 118.000 arbres, la retirada dels quals podria costar al voltant de 880.000 euros.

La majoria dels danys es concentren a l'est de la ciutat, a la plana del Vallès, encara que s'han detectat arbres caiguts per tot l'entorn i encara s'han de retirar.

Els exemplars caiguts són sobretot pins blancs de gran altura i diàmetre, i en molta menys proporció també hi ha pins pinyoners i alguns roures i alzines.

La presència massiva d'arbres caiguts o a punt de caure, a més de deixar impracticables els camins, comporta riscos de seguretat per a les persones que puguin transitar per aquestes finques.

El consistori també assenyala que suposen un perill en cas d'incendi forestal i, en el cas dels exemplars caiguts en rieres i torrents, poden suposar desbordaments dels cursos d'aigua.

Notícies relacionades

"El decret de l'alcalde del 12 de desembre recomana a la ciutadania, a efectes de garantir la seguretat de les persones i fins a nou avís, no accedir a l'entorn natural i no fer cap tipus d'activitat recreativa, i als propietaris de finques forestals afectades que extremin les precaucions a l'hora d'accedir a les finques", assenyala l'ajuntament en un comunicat.

Els serveis tècnics municipals han valorat en més de 445.000 euros la retirada d'arbres de caminsboscos públics i senders, mentre que a les finques privades els costos podrien sumar uns 433.000 euros més.