RESUM DE L'ANY
La corrupció i el procés sobiranista copen les columnes d'opinió del 2014
El periodista Jordi Évole i el publicista Risto Mejide encapçalen la llista de firmes més seguides pels lectors a la web d'EL PERIÓDICO
La corrupció i la consulta del 9-N a Catalunya han estat els temes més tractats en les opinions d'EL PERIÓDICO aquest 2014. També han tingut protagonisme els partits polítics --amb la gestió del Govern i la irrupció de Podem en l'arena política-- i les reflexions personals sobre transcendència i relacions humanes.
JORDI ÉVOLE I RISTO MEJIDE, ELS MÉS VISTOS
Pel que fa als articles més llegits pels lectors a la nostra web, la classificació l'encapçala l'article '¿És culpa de Podem?' del periodista Jordi Évole. El presentador de 'Salvados' (La Sexta) recull algunes de les crítiques al partit de Pablo Iglesias i aprofita per denunciar la situació social del país i la incorrecta gestió de la crisi econòmica. "¿Podem té alguna cosa a veure amb el fet que un de cada cinc espanyols (el 20,4%) visqui per sota del llindar de pobresa?", pregunta al lector. Aquesta crònica 'indignada' ha rebut més de 440.000 visites a la web d'EL PERIÓDICO, cosa que l'ha situat al capdavant del rànquing.
Seguidament ve 'Ens estimem malament', del publicista i comunicador Risto Mejide. En aquesta oda a l'amor, el presentador de 'Viajando con Chester' (Cuatro) arriba a més de 320.000 seguidors amb els diferents tipus d'afecte que existeixen. L'amor incondicional "que tampoc s'ha hagut de fer gaire per guanyar-se'l", com el d'una mare. L'amor propi, del qual opina que "la gent no té punt mitjà: o es passa de frenada, com és el meu cas, o en la seva vida no l'arriba ni a provar". Després ve l'amor de parella --que es raciona gota a gota-- i dintre d'aquest, les relacions nocives, per a "ionquis de la intensitat". I de tot aquest entramat de 't'estimos' el que l'article destil·la és un "dèficit emocional globalitzat".
Els escrits d'aquests dos comunicadors són els que han sumat més visites entre els lectors d'EL PERIÓDICO. Mentre que Jordi Évole es caracteritza per l'anàlisi de la realitat sociopolítica i la denúncia de les desigualtats i la corrupció, Risto Mejide tendeix a connectar amb el lector de forma més emocional i personal, i el porta al camp dels sentiments.
El presentador de 'Salvados' tracta la corrupció a 'Mestres' i a 'Jo votaria Pujol'. També parla sobre el procés sobiranista de Catalunya, amb mencions a la relació entre líders i la consulta del 9-N a 'Vés-te'n al teu país', '9-N: un altre èxit del PP', 'Orfes de vot', 'Catalunya, Espanya i viceversa' i a 'Mariano, el de Mediamarkt'. Finalment, amb 'Que difícil que és ser d'esquerres', el periodista realça la figura del president de l'Uruguai, José Mujica.
Risto Mejide, en canvi, toca la fibra. Centrant-se en el poder de les interaccions personals escriu 'Una relació és freqüència', passa pels retrets, a 'El que faltava', i acaba amb una ruptura, a 'El que fa mal no és el dolor'. A 'Tens talent' fa una crònica sobre la motivació, i a 'Suposo' aclareix alguns dubtes existencials sobre present i futur.
XAVIER SARDÀ
El següent articulista destacat és Xavier Sardà. El periodista critica a 'Insults hispano-catalans' la doble moralitat que existeix en relació a la llibertat d'expressió: "és clar que vostè pot opinar, però sempre que accepti l'enginyós torrent d'insults i amenaces", en referència als comentaris rebuts després de criticar la falta de pluralisme a TV-3. Un altre article destacat del presentador d''El pla Sardà' (BTV) és 'Perdreu Catalunya', en què recomana a Rajoy deixar de negar la realitat. "Truqui a Cameron i demani-li ajuda", li diu el president del Govern.
ANA PASTOR
La també periodista Ana Pastor apareix al rànquing amb tres articles. El de més èxit és 'El ministre tuiter', en què l'entrevistadora denuncia per escrit i davant la justícia els constants insults i amenaces de mort que rep a la xarxa social Twitter. "La regla és que no hi ha regles", és la conclusió de l'escrit. Seguidament ve 'Pilar, Laura, Carmen, Lorena', un article molt personal sobre una mala situació personal. El títol, un agraïment a les infermeres que, malgrat unes pèssimes condicions laborals, s'entreguen al màxim amb cada malalt. L'últim, 'Gràcies', segueix la via de l'anterior, amb aire interior i un agraïment a les mares.
ENRIC HERNÀNDEZ
El director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, entra en la llista dels més llegits --amb més de 70.000 visites-- amb l'article 'Cinc raons per publicar la fotografia de Teresa Romero'. Arran de les crítiques per la publicació d'una imatge de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero a l'UCI de l'Hospital Carles III de Madrid, el director fa una explicació dels motius periodístics per publicar aquella imatge.
ALBERT SÁEZ
Notícies relacionadesAlbert Sáez, director adjunt d'EL PERIÓDICO, també es cola entre els més vistos, amb 97.000 lectures, amb l'escrit 'Cas Pujol', ¿I com va començar tot?'. Al text fa un repàs de la trajectòria del polític català de CiU, des de la transició democràtica fins al recent escàndol de corrupció de la família Pujol.
JÚLIA OTERO
Tanca el rànquing d'articles més seguits per l'audiència del diari la periodista Júlia Otero. A 'La caça' relata els atacs de 'la casta' a la jove formació Podem, i en especial al seu líder, Pablo Iglesias.