Gent corrent

Xavier Puig: "El que volem és generar simpatia pel ratpenat"

És especialista en ratpenats i fa un documental sobre la seva relació amb l'home.

«El que volem és generar simpatia pel ratpenat»_MEDIA_1

«El que volem és generar simpatia pel ratpenat»_MEDIA_1 / JOSEP GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

-¿El primer viatge? El primer viatge va ser a Indonèsia, a l'illa de Sulawesi, Cèlebes en català. Hi vam anar perquè és un lloc on el consum de ratpenat és sostingut i legal.

-¿Consum?

-La gent menja ratpenat. És el tipus de plat que es menja els diumenges.

-¿El va tastar?

-El vam tastar per educació, perquè estàvem gravant mentre el feien. Però per al nostre paladar occidental és molt fort.

-¿Com el cuinen?

-Tenen diverses receptes, la majoria són guisats. El que jo vaig tastar era amb xili picant, una bomba. Mengen tant de ratpenat que han arrasat les colònies de l'illa.

-¿On més van anar?

-A Bali, on en lloc de menjar-se'ls els adoren; religiosament, vull dir. Hi ha un temple budista anomenat Goa Lawah en una cova on hi ha milers, però milers de ratpenats. I els veneren. Tenen figuretes d'or i tot.

-Perquè el tema del documental és aquest, ¿oi? La relació entre home i ratpenat.

-Aquesta és la idea, sí, i l'objectiu és ajudar a fer comprendre més bé aquest animal, ajudar a combatre prejudicis. Generar un mínim de simpatia al voltant d'aquest incomprès.

-Un incomprès. Això és gairebé un estatus poètic.

-Ho és, ho és. Hi ha molts estigmes, alguns d'origen religiós, els dimonis i les seves ales de ratpenat... I el tema de la sang. Però el ratpenat és més que això. En molts llocs serveix de control de plagues, i ara estem descobrint que algunes espècies són sensibles al canvi climàtic, o sigui, bioindicadores. Però jo em quedo amb la reflexió de la directora de l'hospital de ratpenats de Tolga.

-¿Un hospital de ratpenats?

-Li explicaré què em va dir parlant de la magnitud. Perquè si alguna cosa  sorprèn del món dels ratpenats és la magnitud: colònies de 10 milions, de 20 milions de ratpenats. Bé, doncs la directora em va dir: «Tu prova de treure una peça d'aquesta magnitud de l'ecosistema; per força, el mal ha de ser enorme».

-És clar. ¿Parlem de l'hospital?

-És a Tolga, Austràlia. Allà, com a la resta del món, els ratpenats no són gaire estimats. Però tenen l'altra cara de la moneda, les entitats conservacionistes, que van muntar un hospital.

-¿Què més l'ha impressionat?

-Parlant de magnitud, em va impressionar una cova a Texas on hi ha una colònia de 20 milions de ratpenats. Bé, doncs quan surten a buscar menjar pots estar hores veient sortir ratpenats. Parlo de quatre, cinc hores veient sortir ratpenats.

-¿Ja ha gravat tot el que necessita?

-Encara no. Al desembre anem a Zàm-bia, després al Vietnam…. I després a Ca-talunya.

-Ah. Perquè aquí…

-Aquí, a l'Empordà, hi ha una empresa que comercialitza guano. ¿Sap a qui el venen, sobretot? Als grow shops. Sembla que és un adob excel·lent. També farem alguna cosa sobre cultivadors que introdueixen el ratpenat per controlar plagues.

-És un projecte ambiciós, ¿oi? ¿No han tingut problemes de finançament?

-Doncs al principi érem només l'associació Galanthus, on jo treballo, d'estudi i divulgació del medi ambient, i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, però a poc a poc s'hi han anat unint empreses que ens ajuden amb el projecte.

Notícies relacionades

-¿Qui més fa el documental?

-Som tres. A més de mi, Carles Flaquer, del museu, i Jaume Sañé, que és director de documentals.