Gent corrent

Christine Mayr: "Faig sobrassada a base de pinyons i tomàquets secs"

Nutricionista i xef de 'raw food' (vegetals sense cuinar). Una tendència gastronòmica en alça.

«Faig sobrassada a base de pinyons i tomàquets secs»_MEDIA_1

«Faig sobrassada a base de pinyons i tomàquets secs»_MEDIA_1 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Olga Merino
Olga Merino

Periodista i escriptora

ver +

Al mercat de L'Abaceria, a Gràcia, no hi ha parada de verdures en què no la saludin. Christine Mayr (Munic, 1972) fa 12 anys que es dedica de manera professional a l'aventura de la cuina crua.

-Als 8 anys vaig deixar de menjar carn, i això que vinc d'una família tradicional bavaresa. La meva mare és de Ratisbona, a la Baviera profunda, que és perfecta per als carnívors.

-Buf, les salsitxes, el rostit de porc…

-La carn era sempre el plat fort, però jo l'apartava, com si el cos me la rebutgés. Si em preparaven un entrepà per a l'escola, el pernil el treia.

-Productes animals, zero.

-Res. Tampoc ous, ni lactis.

-I llavors, ¿la seva dieta en què consisteix?

-Fruita, verdura, fruita seca, algues, bolets i germinats. I a la cuina utilitzo olis en pressió freda i tota mena d'espècies i herbes aromàtiques. Amb la combinació d'aquests ingredients s'aconsegueix la textura i el sabor de qualsevol plat cuinat. Puc reproduir el gust de la carn i el peix. ¿Li explico com faig la sobrassada?

-Em moro per saber-ho.

-A base de pinyons, tomàquets secs, comí, pebre vermell de la Vera, sal, pebre i oli d'oliva. Cregui'm que hi ha persones que no poden distingir-la de la feta amb porc. Fa poc, en un taller que vaig impartir em va passar el mateix amb el pop a la gallega.

-¿Pop sense pop?

-Amb bolets de card marinats i algues, que hi donen el sabor de peix.

-¿I les proteïnes?

-El verd de les fulles en té moltes més de les que pensem. I la fruita seca, és clar. Animals molt forts, com el cavall o l'elefant, són vegetarians. El nostre cos sap molt bé com defensar-se.

-¿On va néixer la cultura crudívora?

-A Califòrnia, a mitjans dels anys 90, però tenia les seves arrels en el moviment hippy dels anys 70, amb les amanides i els sucs. A San Francisco hi havia un restaurant anomenat Organica que va ser el primer al món que va oferir raw food. Allà el vaig tastar, i vaig començar a experimentar, a estudiar.

-¿Tot, tot, és cru?

-Els aliments no es cuinen mai per sobre dels 42 graus perquè es destrueixen enzims i es perden vitamines i minerals. No utilitzem la cuina amb foc.

-¿I llavors?

-Amb tècniques diferents, com una batedora que fa 38.000 rotacions per minut i crea textures finíssimes. Preparo una beixamel a base d'anacards amb la mateixa cremositat que si portés llet.

-¿I el pa? ¿Com s'apanya?

-Amb pipes de gira-sol i carbassa, ametlles i llavors de llinosa. Posades en remull i, d'aquí, al deshidratador.

-¿?

-Una espècie de forn amb turbo i ventilació. Abans la gent assecava els aliments al sol, a sobre de les pedres. És una de les tècniques més antigues de conservació.

-Fa de xef a domicili, ¿oi?

-Sí, quan els meus clients volen fer una dieta de depuració. I també per a festes, per provar una cosa diferent.

-Ara hi ha una espècie de boom.

-Sí. Però la gent que ho tasta sol dir-me que les seves digestions milloren. Que tenen més energia i dormen millor.

Notícies relacionades

-¿No hi ha una mica d'esnobisme en això?

-Bé, s'ha posat de moda des que famosos com Penélope Cruz i Sting han optat per aquest estil d'alimentació sana. Jo tinc com a clientes les dones de tres futbolistes del Bayern Munic.